Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.15 / dotaz č. 64826
Dobrý den, měla bych dotaz na finanční podporu na výměnu zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech. Jaké jsou kompletní podmínky získání dotace na výměnu kotle? Je dotace podmíněna i nákladnou rekonstrukcí staršího RD v případě zjištění úniků tepla? Co určuje výši poskytnuté dotace? Poskytuje ECČB bezplatné změření úniků tepla? Kdo bude dělat revizi kotlů? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,

finanční podpora na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech bude poskytována prostřednictvím jednotlivých krajů.
Podpora fyzickým osobám - konečným uživatelům bude poskytována pouze na zdroje tepla specifikované ve schváleném textu programového dokumentu OPŽP 2014 - 2020, tj. na zdroje, které splňují požadavky Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES a jejich prováděcích předpisů.
Pokud dům splňuje klasifikační třídu C dle vyhl. 78/2013 o energetické náročnosti, což se prokazuje Průkazem energetické náročnosti budovy, bude moci žadatel požádat o nový zdroj bez nutnosti realizace mikroenergetického opatření.
Pokud třídy C nedosáhne, musí se realizovat mikroopatření. Výše poskytnuté dotace závisí na způsobilých nákladech, max. 150 000 Kč, reálná podpora bude 85%.
ECČB neposkytuje bezplatné vypočítání průkazu ENB. Organizace provádějící montáž musí mít oprávnění k montáži obnovitelného zdroje.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk