Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.15 / dotaz č. 64868
Dobrý den, bylo by možné stručně shrnout legislativní požadavky ohledně zdrojů tepla (plynové kotle, elektro kotle, kotle na tuhá fosilní paliva a biomasu) ve smyslu ekodesignu (požadavky na jejich technické parametry) a přehled konečných termínů pro jejich výrobu / prodej / provoz v RD.
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pro kotle na tuhá paliva požadavky stanovuje novela zákona č.201/2012 Sb o ochraně ovzduší, je platná od 1.9.2012 a přinesla tyto změny:
Od 1.1. 2014 – byl ukončen prodej kotlů na tuhá paliva splňujících podmínky 1. a 2. emisní třídy podle ČSN EN 303-5
Od 1.1. 2017 – nastane povinnost předložit na základě požadavku obecního úřadu revizi domácího kotle na tuhá paliva, tu bude proto nutné zajistit již v roce 2016, nejlépe před topnou sezónou. Pokuta až 20 000,- Kč.
Od 1.1. 2018 – bude ukončen prodej kotlů na tuhá paliva 3. emisní třídy podle ČSN EN 303-5.
Od září 2022 – domácnosti budou mít povinnost prokázat, že jejich kotel splňuje podmínky minimálně 3. emisní třídy podle ČSN EN 303-5, jinak jim hrozí pokuta ve výši až 50.000 korun, kotle nižších emisních tříd proto už nebude prakticky možné provozovat
Povinnost se vztahuje na spalovací zdroje na pevná paliva určené k ústřednímu vytápění domácnosti. Revizí nemusí projít krby, které jsou pouze doplňkovým zdrojem tepla..Parametry 4. nebo 5. emisní třídy splňuje řada českých výrobců automatických kotlů na dřevěné pelety nebo dřevozplynovacích kotlů na kusové dřevo. Do 3. emisní třídy spadá poměrně dost kotlů, to by se mělo u stávajících zjistit z jejich technické dokumentace.
Emisní třída dle ČSN EN 303-5 je kotli přiřazena na základě výsledků spalovacích a dalších zkoušek před uvedením na trh a udává jeho technologickou vyspělost. Vedle tvorby škodlivých emisí se posuzuje i účinnost, bezpečnost a efektivita. Čím vyšší číslo emisní třídy, tím lepší výsledky a lepší kotel. Emisní třída tedy vypovídá o tom, do jakého limitu emisí a do jaké maximální účinnosti se kotel vešel za ideálních podmínek ve zkušebně. Jeho reálné emise však může při provozu ovlivňovat instalace, údržba nebo kvalita paliva. Proto je nutno dodržovat předepsané palivo a jeho kvalitu, především vlhkost apod.
U plynových kotlů se jedná o provozní revize a pravidelné kontroly plynových odběrných zařízení. Revize nejsou nutné u kotlů na plyn v majetku domácností, u nich zatím podle zákona stačí udržovat zařízení v bezpečném stavu, tedy provádět servisní prohlídku 1x za rok, Provozní revize plynových zařízení se provádí periodicky jednou za tři roky dle vyhlášky 85/1978. Mimo nařízení uvedených ve vyhlášce ČÚBP č. 85 / 1978 Sb. je zapotřebí dodržovat pokyny, které jsou uvedeny v návodu výrobce provozovaného zařízení a další zákonné ustanovení (vyhlášky, nařízení vlády, ČSN EN, ČSN případně TPG)
Kromě toho je v platnosti Nařízení Evropské komise č. 813/2013, které zakazuje od září 2015 výrobu a prodej plynových turbo kotlů, přičemž výrobci mohou po tomto datu pouze vyprodat stávající skladové zásoby. Důvodem zákazu výroby a prodeje turbo kotlů jsou příliš vysoké emise oxidu uhelnatého a oxidů dusíku. Již dnes některé běžně prodávané méně kvalitní turbo kotle nesplňují současné emisní požadavky Zákona o ochraně ovzduší číslo 201/2012 Bude nutno pořizovat úspornější kotle kondenzační
Kromě toho platí nařízení vlády č.91/2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Předepisuje pravidelné čištění a kontroly všech spalinových cest (spotřebičů, kouřovodů a komínů). Zákonné povinnosti vznikají u všech spotřebičů, které produkují spaliny bez ohledu na to, které palivo spalují, či zda se spaliny vypouštějí komínem nebo například kouřovodem na fasádu. Nařízení neplatí pouze pro elektrické, solární a termální zdroje tepla. Podle nařízení vlády je nutná pravidelná kontrola komína od kominíka alespoň jednou ročně v případě rodinných a bytových domů, chat a chalup.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk