Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.15 / dotaz č. 64880
Dobrý den,

K zatřídění kotlů do skupiny standardních nebo nízkoteplotních bych se chtěl zeptat, jak zjistím ze specifikace kotle (od výrobce) o jaký kotel se jedná (ve specifikacích není toto uvedeno). Například já mám kotel Vaillant VUI 282.

Děkuji

Dobrý den a děkuji za dotaz.

Skutečnost, že v technických údajích o kotli není uveden doporučený způsob provozu je nedostatkem výrobce. To proto, že kotel lze provozovat podle provedení otopné soustavy jak v klasickém režimu, tak i v nízkoteplotním režimu, Záleží na projektované teplotě otopné vody, na velikosti ploch topných těles a tím na vychlazení spalin. Způsob provozu je proto důležitým údajem pro projektanta otopné soustavy.
Klasický kotel bývá provozován s teplotou spalin kolem 120 °C, tomu odpovídá teplota vody v systému až 90°C.
Kondenzační kotel, který využívá kondenzační teplo vodní páry ze spalin mívá teplotu spalin blízkou teplotě při které vodní pára ve spalinách kondenzuje a která se pohybuje v rozmezí 50-55°C. Teplotě spalin pak odpovídá nižší teplota otopné vody.
Nízkoteplotní kotle je možno provozovat mezi uvedenými hodnotami, podle toho s jakou teplotou (teplotním spádem) je provozována otopná soustava.
U kotle Vaillant VU 282 udává výrobce teplotu spalin v rozmezí 110 až 150°C. Z toho lze usuzovat, že kotel je určen k provozu ve standardním režimu

Ing. Jar. Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk