Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.12.15 / dotaz č. 64967
Dobry den chtěl bych se zeptat. Na jare budeme stavet barak a stále nemame jasno cim vytapet barak..Každý prosazuje to sve a není nam nikdo schopen rict co bude pro nas nejlepší:porizovaci cena/rocni naklady... barak bude velky 200m2 bez garaze 160m2 tepelna strata max 7kw. Dekuji
Dobrý den,
odpověď na otázku vytápění RD je nutno rozdělit do dvou částí – typ otopné soustavy a typ zdroje tepla. Obvykle bývá otopná soustava v rodinném domě tvořena teplovodními radiátory, teplovodním podlahovým vytápěním, elektrickým podlahovým vytápěním, elektrickými přímotopy nebo teplovzdušným vytápěním. Výběr otopné soustavy do značné míry závisí na požadavcích a zkušenostech investora. Někdo preferuje klasické (radiátorové) vytápění, někdo jiný inklinuje k podlahovému vytápění. Teplovzdušné vytápění je vhodné jen pro budovy s velmi nízkou energetickou náročností. Částečně je typ otopné soustavy ovlivněn dostupným zdrojem energie. Např. pro TČ se spíše doporučuje podlahové vytápění.
Pro rodinné domy jsou nečastěji používané následující zdroje tepla: elektrický nebo plynový kotel, tepelné čerpadlo a tepelné čerpadlo v kombinaci se solárními panely. Z hlediska investice nejvyšší náklady na provoz jsou pro elektrický kotel, plynový kotel a nejlevnější pro tepelné čerpadlo, tepelné čerpadlo v kombinaci se solárními panely. Porovnání všech zdrojů najdete zde: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info). Náklady za energii se mohou v jednotlivých regionech lišit viz http://www.tzb-info.cz/ . Obecně platí, že prvotní náklady na investici jsou nejvyšší pro tepelné čerpadlo a nejnižší pro elektrický kotel.
Každá stavba je individuální a záleží na mnoho faktorech, podle kterých lze vybrat zdroj vytápění. Z hlediska provozních nákladů a návratnosti (v případě, že v obci není plynofikace) bych doporučil jako zdroj vytápění tepelné čerpadlo se solárními panely.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Novák - EKIS Most Středisko pro úspory energie
Téma:  Vytápění
tisk