Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.12.15 / dotaz č. 64977
Dobrý den,
pěkně zdravím a prosím o informaci ohledně měření a regulace teploty v mém bytě,(je to měř.typu E-ITN 10.42)pod správou a vyučtováním u fi Coop Therm Jindř.Hradec.Jde o to, že při nastavení termost.hlavice na 4 stupeň nedojde k plnému prohřátí celého radiátoru (litina 30 čl.)a na výstupu je "sotva vlažný!!).Prostě to netopí a navíc je můj byt ze tří stran ochlazován- vč.dvou garáží pod bytem,kde jsou jen plech.vrata bez izol.!! Domnívám se tedy, že jsem nynějším způsobem vyučt.tepla trvale poškozován a prosím tímto o posouzení.Také prosím o radu, jestli by pomohlo použít tzv.denostupňovou metodu, kde se také zohladní prostup tepla mezi bytov.jednotkami.Děkuji za odpověď a hlavně radu, jak postupovat.Přeji vše dobré do roku 2016.
Dobrý den a děkuji za dotaz. K jednotlivým částem dotazu:
Podle popisu usuzuji že se jedné o zhoršený průtok otopným tělesem. Ten může být způsoben buď zavzdušněním otopného tělesa, nebo špatným seřízením tlakových poměrů v otopné soustavě. Pro zlepšení je nutno požádat majitele domu o seřízení tlakových poměrů v otopné soustavě. K tomu aby byl Váš byt vytápěn nedostatečně není žádný důvod.
Zlepšení teplotních poměrů v bytě by bylo možno dosáhnout i tepelnými izolacemi jednak stropů garáží pod Vaším bytem a také plechových vrat garáží.
Použití denostupňové metody pro rozúčtování nákladů by zřejmě vyžadovalo instalovat tomu odpovídající měřící přístroje a to ve všech bytech v domě. To by však neodstranilo nedostatečné vytápění, pouze změnilo způsob rozúčtování.

Ing. Jar. Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk