Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.16 / dotaz č. 65067
Dobrý den,
mám dotaz ohledně kotlíkových dotací. Mám možnost na tyto dotace dosáhnout a případně jaká by pro mne byla výše podpory?

vlastním RD, kolaudace květen 1989, v projektu a nyní osazen kotel na pevná paliva H 418 výkon cca 18kW. Dodatečně osazen cca před 15-ti léty plynový kotel, před třemi lety vyměněn za kotel kondenzační. Ohřev vody el. kombinovaným boilerem, v RD vytápění radiátory na vodu.

Co je z mé strany zapotřebí udělat?

Děkuji
Dobrý den.

Kotlíková dotace slouží pro výměnu stávajících zdrojů tepla na pevná paliva. Podporu z kotlíkové dotace je možno poskytnout i v případě, že je rodinný dům vytápěn dvěma zdroji, tj. kotlem na pevná paliva a kotlem na zemní plyn, z nichž kotel na pevná paliva plní funkci hlavního zdroje vytápění. Máte tedy možnost dosáhnout na dotaci. V dotačním programu nelze podporovat výměnu kotle spalujícího výhradně biomasu (dřevo, peletky) za kotel spalující uhlí, ani za kotel spalující uhlí a biomasu.

Ve Vašem dotazu se nezmiňujete, jaký nový zdroj tepla byste si chtěl pořídit. Výše dotace se různí dle typu nového zdroje tepla.

Podpora fyzickým osobám bude poskytována formou dotace, a to ve výši:
1. 70 % způsobilých výdajů v případě realizace kotle spalujícího pouze uhlí,
2. 75 % způsobilých výdajů v případě realizace kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle,
3. 80 % způsobilých výdajů v případě, že je projektem realizován obnovitelný zdroj energie (tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu).

V případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla Střednědobou strategií ochrany ovzduší označena jako prioritní území (dle map klouzavých pětiletých průměrů 2007-2011 sestavených ČHMU překročen alespoň jeden imisní limit), bude výše podpory navýšena o 5 %. Seznam míst, která jsou zařazena do prioritních území, lze dohledat na stránkách Plzeňského kraje v sekci Kotlíkové dotace.

Vámi vybraný nový zdroj tepla musí být uveden v Seznamu registrovaných výrobků, viz odkaz https://www.sfzp.cz/sekce/815/kotlikove-dotace/.

Za způsobilé výdaje se považují:

- náklady na stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s předmětem podpory, tj. pořízením nového zdroje vytápění a realizaci Mikro energetického opatření.
Dále pak:
1. stavební práce (vybudování plynové přípojky na pozemku žadatele, vyvložkování komína atd.), dodávky a služby související s realizací nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy, včetně dodávky a instalace akumulační nádoby, pokud je toto doporučeno projektem, výrobcem nebo dodavatelem. Vždy v návaznosti na realizaci nového zdroje tepla pro vytápění,
2. náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, ovšem pouze v období do kolaudace (uvedení do trvalého provozu),
3. náklady na pořízení Průkazu energetické náročnosti budovy, pouze v případě, že je prokazována úroveň požadavku vyhlášky o energetické náročnosti budov, tj. klasifikační třídy energetické náročnosti budovy „C“ pro ukazatel celkové dodané energie nebo celkové primární neobnovitelné energie, anebo průměrného součinitele prostupu tepla,
4. služby energetického specialisty související s potvrzením vhodnosti Mikro energetických opatření (toto potvrzení bude součástí žádosti o dotaci).

Maximální výše způsobilých výdajů je stanovena ve výši 150 tis. Kč. To je maximální částka, ze které lze vypočítávat výši dotace. Pokud budou ve Vašem konkrétním případě způsobilé výdaje nižší než 150 tis., výše dotace se bude počítat z této nižší částky.

Pro splnění podmínek Kotlíkové dotace je nutné splnit POUZE JEDEN z následujících bodů A, B nebo C:
A. bude současně provedeno alespoň jedno tzv. Mikro energetické opatření vedoucí k částečnému snížení energetické náročnosti rodinného domu (realizací tohoto opatření se nepředpokládá dosažení klasifikační třídy energetické náročnosti budovy „C“),
B. nebo v rodinných domech, kde došlo ke snížené energetické náročnosti v minulosti (zateplení, výměna oken apod.) na úroveň požadavku vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška o energetické náročnosti budov), tj. klasifikační třídy energetické náročnosti budovy „C“ – úsporná pro ukazatel celkové dodané energie nebo celkové primární neobnovitelné energie, anebo průměrného součinitele prostupu tepla (bude doloženo Průkazem energetické náročnosti budovy),
C. nebo je současně na realizaci opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti budovy žádáno v rámci 3. výzvy Nová zelená úsporám (bude doloženo kopií žádosti o dotaci z programu Nová zelená úsporám či Rozhodnutím o poskytnutí dotace).

Mikro energetické opatření znamená provést na domě alespoň nějaké opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti domu. Jedná se například o dílčí výměnu oken, výměnu vstupních dveří, výměnu balkonových dveří, instalace těsnění do oken nebo dveří, zateplení půdních prostor, atd. Vhodné mikroopatření Vám pomůže zvolit energetický specialista, který Vám zároveň vydá Potvrzení energetického specialisty. Na provedení mikroenergetického opatření lze čerpat podporu ve výši 20 tis. Kč.

Dále pro žádost potřebujete fotografie starého kotle a jeho napojení na otopnou soustavu a komín. Později, při dokládání realizace instalace nového kotle, je třeba starý kotel ekologicky zlikvidovat a nechat si to potvrdit. Pro toto potvrzení je na stránkách Plzeňského kraje nachystaný formulář. Ekologická likvidace znamená odvézt kotel do sběrných surovin nebo do sběrného dvora.

V případě Vašeho zájmu a pro doplnění informací můžete navštívit seminář ohledně kotlíkových dotací pořádaný Plzeňským krajem. Zde je seznam míst, kde se budou semináře konat:
http://www.plzensky-kraj.cz/cs/clanek/informacni-seminare-ke-kotlikovym-dotacim

Žádosti budou přijímány v Plzeňském kraji od 20. 1. 2016, 8:00 hod.

S pozdravem
Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk