Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.16 / dotaz č. 65163
Dobry den, poprosila bych vas o radu . Chystame se na kompletni rekonstrukci garsoniery o vymere 45m2 s vyskou stropu 2,3m. Nova okna. Stavajici stav: jedno topne teleso waw starsiho typu , funkcni a servisovane+ Novy bojler na teplou vodu. V ramci rekonstrukce planujeme i kompletni nove rozvody. Jake reseni byste navrhovali z hlediska efektivnosti a dlouhodobe uspory energie? Napriklad instalaci plynoveho kotle a zruseni bojleru, pripadne elektricke topeni (akumilacni kamna?), Mozna existuje jeste jine reseni? Dekuji!
Dobrý den,
z hlediska investic a provozních nákladů by bylo pravděpodobně nejlepším řešením zachovat stávající způsob vytápění a teplé vody. Lokální plynová tělesa jsou dobře regulovatelná dle skutečné potřeby tepla. Provozní náklady přípravu teplé vody pomocí bojleru jsou rovněž přijatelné, navíc díky akumulační sazbě máte 8 hodin denně nízký tarif elektřiny nejem pro ohřev vody ale pro všechny spotřebiče v bytě.
Pokud byste uvažovali o instalaci plynového kotle a teplovodní otopné soustavě, budou provozní náklady srovnatelné a lokálními waw tělesy, ale navíc je tu investice do nového systému, Zároveň je potřeba zjistit možnost napojení kotle na komín.
Elektrické topení nebo akumulační kamna bych nedoporučil, kvůli vyšším provozním nákladům. Zároveň by muselo pravděpodobně dojít k navýšení hlavního jističe.
Ještě by se dalo uvažovat o instalaci tepelného čerpadla vzduch/voda, pokud by jej bylo kam umístit. V tom případě je ale opět nutná instalace teplovodní otopné soustavy.

Pro podrobnější informace můžete navštívit některé ze střadisek EKIS https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS/

S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk