Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.16 / dotaz č. 65266
Dobrý den,
řeším spor se svými rodiči ohledně výstupní teploty na plynovém kotli a hodinové spotřebě plynu. Současný zastaralý plynový kotel má při hodinové spotřebě plynu 0,84 m3 výstupní teplotu asi 38 °C. Dům není zateplen a i tak je teplota v místnosti 20 °C. Zaráží mě energie spáleného plynu oproti vyzářené energii plechových radiátorů. Klasický plechový radiátor při výšce x délce x hloubce 600mm x 1800mm x 155mm by měl mít tepelný výkon cca.4300 W při spádu 75/65/20°C. Při daném skutečném teplotním spádu má podstatně nižší výkon ale výkon plynu je v řádech vyšší. Výstupní teplota spalin je nižší než 100°C. Nedokážu si vysvětlit, kam se energie plynu ztrácí.
Děkuji za odpověď.
K Vašemu dotazu týkajícího se provozování Vašeho plynového kotle Vám sdělujeme
následující :
Váš popis, včetně údaje o výstupní teplotě spalin nižší než 100 0C nasvědčují tomu, že předmětný kotel se provozuje s vysokým přebytkem spalovacího vzduchu a dochází tak k vysoké komínové ztrátě, tj. laicky řečeno „teplo utíká do komína“ (teplota spalin starších plyn. kotlů dosahuje 150 0C i více). Bude potřebné nechat si kotel odborně prohlédnout a minimálně nechat seřídit jeho spalovací režim.
Komínová ztráta je ztráta způsobená únikem tepla ve spalinách a vyjadřuje se poměrem tepla unikajícího ve spalinách k množství tepla přivedeného v palivu. Komínová ztráta je obvykle největší ze všech ztrát a při standardním provozu kotle je rozhodující pro výslednou účinnost.

S pozdravem Ing. M.Tovačovský, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Milan Tovačovský* - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Vytápění
tisk