Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.16 / dotaz č. 65305
Dobrý den,
budu vyměňovat starý kotel na tuhá paliva za automatický kotel. Zajímá mne vhodnost použití akumulační nádoby, výrobcem kotle není předepsaná. Při použití se nabízí spojení s ohřevem TUV ( průtokový ohřev - Atrea IZT), ale není to prioritou. Další klady vidím v provozu kotle s nejvyšší účinnosti a stabilnější teplotě zpátečky. Proti je vyšší cena. O dalším zdroji tepla neuvažuji, vytápím jeden topný okruh.
Vážený pane,
automatické kotle mají plynule regulovaný výkon, v širokém rozsahu (obvykle 20 až 100% výkonu). Proto akumulační nádobu nepotřebují. Na rozdíl od kotlů s ručním přikládáním, kde je regulace výkonu problematičtější a kde akumulační nádoba slouží pro vyrovnání rozdílu mezi výkonem kotle a okamžitou potřebou tepla pro vytápění.
Podívejte se, v jakém rozsahu lze vámi vybraný kotel provozovat. Pokud nebudete potřebovat, aby kotel delší dobu topil na menší než minimální výkon (např. budete chtít dům jen temperovat přes víkendy), pak je akumulační nádrž zbytečná. Dostatečnou teplotu zpátečky vám pohlídá směšovací trojcestný ventil, který je standardně
projektován jako prevence nízkoteplotní koroze. Akumulační nádrž zvyšuje tepelné ztráty systému, zvyšuje investiční náklady a zabírá místo v kotelně.

Přeji úspěšnou výměnu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk