Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.16 / dotaz č. 65522
Dobry den.
Na podzim 2015 jsem koupil barak, který prochazel rekonstrukci a nova kolaudace ještě neprobehla. Nicmene se v nem normalne bydli. V oprave bych chtěl pokracovat. 1. patro je kamenny a druhé (da se rict, ze podkrovi) je cihlove. Energeticka narocnost budovy bude s největší pravdepodobnosti horsi nez C. Vrchni patro chci zateplit a dole vymenit okna a vchodove dveře. Kotel je na cerne uhli a koks a nesplnuje emisni tridu 3. Tudiz ho také budu muset vymenit. Musí budova po provedeni těchto uprav (zatepleni a vymena oken) dosáhnout energeticke narocnosti C, abych mohl dostat kotlikovou dotaci?
Je možno v mem pripade dostat dotaci na elektricky kotel?
Když se pise o kotli na biopaliva, mysli se tim i kotel na drevo?
A nebo by v mem pripade byla vhodnejsi dotace ze Zelena usporam?
Dekuji
Dobrý den a děkuji za dotaz. K jednotlivým bodům dotazu:
K podání žádosti o kotlíkovou dotaci není nutné, aby byl dům zařazen do třídy C nebo vyšší. Postačuje provedení některých opatření, směřujících ke snížení energetické náročnosti, které energetický specialista označí jako postačující. Vzhledem k uvedenému rozsahu plánovaných úprav bych po jejich dokončení požádal o zpracování průkazu energetické náročnosti budovy a tím zjistil vliv provedených úprav.
Na elektrické kotle není dotace poskytována. Dotace je poskytována na plynové kondenzační kotle, uhelné kotle s vyšší emisní třídou, kotle na dřevo, pelety a štěpky. Je možno žádat i o dotaci na tepelné čerpadlo. Vhodný způsob vytápění by měl doporučit energetický specialista na základě prohlídky domu.
Za současného stavu se jeví kotlíkové dotace jako výhodnější.
Ing. Jar. Winkler
energetický poradce ECČB