Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.16 / dotaz č. 65793
Dobrý den,

v létě tohoto roku plánuji stavět nepodsklepený bungalov o rozměrech 16x11 m, obdelníkového tvaru s dřevěnými vazníky a valbovou střechou.

Momentálně se nacházím ve fázi projektování, kdy se snažím zjistit nejvhodnější způsob vytápění mého budoucího domu. V domě plánuji podlahové vytápení po celé ploše domu a žebříkové topení v obou koupenách. K dispozici budu mít inženýrské sítě - voda, elektřina a plyn. Mohli by ste mi prosím doporučit nejvhodnější způsob vytápění domu, vč ohřevu vody aby byly mé náklady na bydlení pokud možno co nejnižší?
Bungalov nebude nízkoenergetický ani pasivní dům. Základová deska bude zateplena 200 mm polystyrénu, zdivo - tvárnice ytong tl. 300 mm + 150 mm polystyrénu. Podhled sádrokartónový s 300 mm minerální vaty. Dům bude obývat 3 - 5 osob. Užitná plocha domu je 160 m2. Výška zdiva 3000mm. Plocha pozemku 1050 m2.

Předem Vám děkuji za odpověd.

Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Ve vašem případě přichází v úvahu nejspíše plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo vzduch-voda, které nevyžaduje náročné vrty nebo instalovat kolektory uložené pod zemí. Oba tyto způsoby vytápění jsou vhodné pro vámi uvažované podlahové topení, neboť jsou nízkoteplotní. U tepelného čerpadla vzduch-voda je velmi zajímavá pořizovací cena a poměrně rychlá návratnost a energii získáváte z větší části z okolního prostředí. Tepelná čerpadla vzduch-voda jsou nenáročná na instalaci, pouze se propojí venkovní a vnitřní část potrubím pro chladiva a komunikačním vedením. Ideální jsou k instalaci do novostaveb. Některé typy umožňují současně i ohřev teplé vody a v letním období zajišťují chlazení. Pořizovací cena samotného plynového kondenzačního kotle je však příznivější. Naproti tomu musí být zřízena plynová přípojka, vnitřní plynovod a odkouření.

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk