Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.16 / dotaz č. 65824
Dobry den, jsme SVJ v 11 patrovem dome a velmi nas zajima moznost dotace na vlastni kotelnu. Muzete mi prosim zasilat info kolem teto problematiky? Take by nas zajimala moznost tepelneho cerpadla a nebo solarniho ohrevu v kombinaci s vlastni kotelnou.
Dobrý den a děkuji za dotaz.

V současné době nejsou poskytovány dotace na kotelny v bytových domech. Případnou výstavbu vlastní kotely nebo instalaci tepelného čerpadla je nutno hradit z vlastních prostředků.
Vytápění domu vlastní kotelnou případně tepelným čerpadlem je možné. Před rozhodnutím, zda takovouto investici uskutečnit je nutno vycházet z tepelné ztráty domu, zjištěné z projektu, nebo stanovené projektantem. Dále je nutno stanovit způsob přípravy teplé vody a k tomu potřebný tepelný výkon. Tyto údaje jsou určující pro volbu výkonu kotlů nebo tepelného čerpadla.
Po zvolení kotlů nebo tepelného čerpadla je nutno udělat ekonomické porovnání současné ceny nakupovaného tepla s teplem vyrobeným ve vlastním zdroji. Do ceny tepla z vlastního zdroje je nutno započítat:
úhradu za projekt
úhradu za stavební dozor
pořizovací cenu technologických zařízení (kotle, čerpadla, ohřívák vody, rozvody a další vybavení)
úpravy tepelných rozvodů a rozvodů el. energie
úhradu zemního plynu
úhradu ze technologickou vodu
úhradu za el energii pro kotelnu, případě pro tepelná čerpadla
pořizovací cenu řídící a regulační techniky
úhradu za stavební a montážní práce
úroky ( v případě že budete investici financovat z půjčky)
mzdu obsluhy
úhradu ze povinné pravidelné revize, kontroly a prohlídky
náklady na výrobní a správní režii
úhrada za znovuseřízení tlaků a průtoků v tepelných rozvodech
případné další náklady spojené s realizací.
Takovouto ekonomickou rozvahu by měl zpracovat kvalifikovaný projektant. Z porovnání předpokládané ceny z vlastní kotelny či tepelného čerpadla s cenou nakupovaného tepla vyplyne výhodnost či nevýhodnost takovéto výstavby a doba návratnosti zamýšlené investice.
Solárním ohřevem je možno ohřívat vodu pro užitkové účely. Podle počtu zásobovaných bytů či obyvatel je nutno zvolit potřebnou plochu solárních kolektorů. U 11 patrového domu lze předpokládat vyšší počet obyvatel, pro který by byla plocha střechy využitelná pro instalaci kolektorů nedostatečná.
Pro snížení nákladů na vytápění je vhodné provést tepelné izolace fasády a střechy a případně výměnu oken. I tato úprava však bude nákladná. Její vliv ale bude trvalý a zhodnotí Váš bytový dům.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB