Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.16 / dotaz č. 66559
Bydlím v panelovém domě (samostatně stojící 12-patrák postavený prý někdy kolem roku 1986). Topná soustava klasická, projektovaná na vytápění horkou vodou z teplárny (max. 80-85oC). Na konci topné sezony 2012/13 nám Stavební bytové družstvo do domu vnutilo výměnu "kotle" za tzv."zateplení paty domu", k čemuž nám dodnes nikdo nechce poskytnout žádné konkrétní informace. Výsledek je, že v bytě, kde bylo do té doby na termoventil na 1 až 3 20-25oC, je od topné sezóny 2013/14 s termoventily na maximum (5) jen 15-20oC a topná tělesa jsou pouze vlažná. Původně mi z nich tekla voda o maximální teplotě do 27oC, po 2 topných sezónách si lidé z domu vymohli, že už někdy pustí do topení vodu o teplotě kolem 40oC, což ale při celodenních mrazech stejně zadní místnosti bytu na víc než 15-16oC nevyhřálo (v bytě si bez kompenzace už druhou zimu dotápím elektrikou - v paneláku!!!). Na domě se objevil energetický průkaz budovy, kde je u topení ikonka teploměru s 30oC a kategorie B. SBD trvá na tom, že systém vytápění je v pořádku a je pro dům vhodný, a proto nic měnit nechce. Většina lidí si tu myslí opak. Další problém jsem zjistila při posledních odečtech: pokud se totiž do stejného vzorce dosadí čísla z posledního odečtu (máme elektronické měřáky), vyjde mi asi 3xvětší spotřeba tepla než byla v bytě v době, kdy byl vytápěn normálně vodou z teplárny. V tabulce od ENERGIE-Reality je totiž počítáno s nezměněným výkonem jednoho článku topného tělesa (opravdu má stejný výkon při teplotě 80oC a 30oC?) a se stejnými koeficienty (při horkém topení vzduch v místnosti cirkuloval, při vlažném v místnosti stojí a teplotu vzduchu určují víc studené vnější zdi než malý radiátor, rozdíl teploty místnosti mezi vypnutým topením a topením na maximum jsou asi 2oC, o které se teplota zvýší - pokud se nevětrá - asi za 2 dny, zatímco slunečné odpoledne přidá za pár hodin 2-4oC...).

1) Je pro panelové domy, kde od jejich postavení nedošlo ani k výměně topných těles, vhodné, aby byly vytápěny vodou o maximální teplotě 30-40oC = o 40-50oC chladnější, než jakou dodává teplárna?
2) Je správné, že se nezměnil vzorec pro výpočet spotřeby tepla, když došlo ke snížení maximální teploty vody v topné soustavě o 40-50oC oproti stavu, pro jaký byl dřív?

Předem děkuji za rychlou odpověď.
Vážená paní,
děkujeme za vaše dotazy.

1/ SBD jako vlastník budovy musí zajistit, aby v bytech byla dodržena projektovaná teplota, tedy 20°C v obytných místnostech. Viz vyhl. 194/2007 Sb. Dá se předpokládat, že v původním projektu vytápění byla navržena teplota topné vody tak, aby toto bylo splněno. Pravděpodobně byl projektován teplotní spád 72,5/65°C se snížením podle venkovní teploty. Pokud se dům nezateplil nebo se jinak nesnížila původní tepelná ztráta objektu, měla by teplota topné vody odpovídat původnímu projektu. Vyžadujete po SBD, aby dodržel vyhlášku.

2/ Výkon radiátoru a tím i objem předaného tepla se mění podle teploty přívodní vody a zpátečky. Pokud tedy potřebujete spočíst spotřebu tepla, je nutno výkon tělesa spočíst pro nižší teploty. V praxi se ale teplo obvykle nepočítá, pouze se zjišťují hodnoty, podle kterých se teplo (měřené kalorimetrem ne patě objektu) rozúčtuje mezi jednotlivé byty. V tom případě se může dosavadní způsob výpočtu ponechat, protože výkon těles se teoreticky snížil v celém domě stejně. Nicméně to nesvědčí o kvalitě firmy, která rozúčtování provádí. Vyžadujete po rozúčtovateli, aby vám podrobně vysvětlil způsob výpočtu.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk