Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.16 / dotaz č. 66766
Dobrý den, můj dotaz bude směřovat na změnu rozúčtování tepla pro rok 2016 (dům SJ,zateplen, plastová okna, byty osazeny poměrovými měřidly tepla a termohlavicemi).

Jedná se mi o to,jaký bude mít nově vliv na rozúčtování tepla 2016 to,že v bytě (jednotce) byla zrušena 2 radiátorová tělesa (předsíň a koupelna). Nahrazeno elektrickým vytápěním :předsíň -elektrické podlahové, koupelna - podlahové el.vytápění a el. větrák).

Nyní se obávám, že při Vyúčtování dodávky nákladů tepla jednotky, podle nových pravidel rozúčtování v roce 2016, budu doplácet za teplo.
A to tím, že mám v bytě(jednotce) méně radiátorů a celkovou hodnotu náměrů indikátorů na radiátorech jednotky menší, než sousedi totožných bytových jednotek.


Můžete mi poradit, jestli se výše uvedené skutečnosti mohou zohlednit v novém Vyúčtování nákladů tepla 2016?
Obávám se toho, aby mě nový systém rozúčtování nezařadil do skupiny "šetřílků" za celkově menší náměr tepla na jednotku.
Již jsem se informovala u našeho zpracovatele rozúčtování nákladů za dodávku tepla a vody, sdělila mu výše uvedené skutečnosti, ale bohužel mi nikdo nedokázal odpovědět. Zatím se vyjádřili, že se podobným dotazem nesetkali a neví, jak by tuto žádost řešili.
Děkuji
Vážená paní,
vaše obavy jsou oprávněné.

Podle vyhl. 269/2015 Sb. nesmí být platba za teplo nižší, než je 80 % průměrné platby. Jde o platbu rozpočtenou na m2. Pokud tedy byste tedy podle náměrů indikátorů na radiátorech měla platit např. 70% průměrné ceny, naúčtuje se vám 80 %. Doposud byla minimální platba 60 %.

Vyhláška bohužel neřeší speciální případy, jako je ten váš.

Jediným řešením je dohodnout se se sousedy na jiném způsobu účtování. Například tak, že ve vašem bytě se nebude započítávat podlahová plocha místností s el. vytápěním. Podle zákona ale musí být shoda 100%, nestačí pouze většina.

Pokud se nedohodnete, musí se účtovat podle vyhlášky. V tom případě můžete zkusit přesvědčit sousedy, aby se zvýšila tzv. základní složka platby za teplo, která se platí podle podlahové plochy. Ta může být 30 až 50% (doposud to bylo obvykle 40%). Pokud se bude 50 % nákladů rozpočítávat podle podlahové plochy, a druhých 50% podle indikátorů, zmenší se rozdíly mezi jednotlivými byty.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk