Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.3.16 / dotaz č. 67199
Dobrý den,jsme cihlový 3podlažní bytový dům z roku 1949 o 6 těměř identických bytových jednotkách.Téměř proto,že se jedná o malé rozdíly v podlahové ploše(cca 2m2)vzniklé následkem "zeštíhlování"obvodových zdí směrem nahoru.Započitatelná podlahová plocha přízemního bytu je 70,63,bytu v 2.patře(pod sedlovou zateplenou střechou)je 72,64m2.Jednotlivé místnosti v bytech(3+k) mají své korekční součinitele,zohledňující jejich polohu v domě i vůči svět.stranám.Celý dům je zateplený,všichni nájemníci mají vyměněná okna(plastová),přesto mají byty v 2.patře nesrovnatelně vyšší spotřebu než byty pod nimi,řešíme to už 15 let,jeden z nájemníku se "přiznal",že si topí na 23st.Celsia,druhý,který byt využívá sporadicky uvedl,že v době své nepřítomnosti nechává zapnuté topení na stupeň 2.Dalo by se spočítat jaký rozdíl ve spotřebě tepla v cca stejně velkém bytě vyplyne pouze z rozdílu v dosažených teplotách:20st.versus 23st.?
Vážená paní,
u vytápění platí staré pravidlo, že 1°C navíc znamená 6% zvýšení spotřeby tepla.
Takže dva shodné byty, které se vytápí na +20°C a + 23°C, by se ve spotřebě měly lišit asi o 18 %. Větší odchylka může být způsobena s největší pravděpodobností rozdílným větráním - někdo třeba nechává okno pootevřené nebo vyklopené trvale. Menší vliv může mít orientace oken, počet a využití domácích spotřebičů atd.
Je možné, že vyšší spotřeba bytů v posledním patře je způsobena také tím, že teplo utíká stropem na půdu? Píšete, že střecha je zateplená, pokud je izolace pod krytinou a nikoli na podlaze půdy (resp. ve stropě nad byty), může být problém tady. Půda je většinou relativně málo utěsněná a teplo utíká ven netěsnostmi.
Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk