Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.16 / dotaz č. 67481
Pražská plynárenská distribuce nám v souladu se zákonem odpojí plyn z důvodu přestavby plynovodu.
To pro nás v rodinném domku znamená,že nebudeme moci topit,máme plynový kotel.
A to ve dnech 29.3.-31.3.2016.
Domnívám se,že existuje předpis či norma,která určuje,jaká má být ještě přípustná teplota v místnostech,aby to ještě bylo únosné k žití.
V tomto případě teplota v domě již,vzhledem k teplotám v tomto,ještě v podstatě zimním období,k žití jistě nebude...
Žádné kompenzace v podobě náhradního tepelného zdroje,nic.
prostě se stím máme vypořádat,jak umíme.
Ale jak máme vydržet "pod širákem"a zvýšené náklady na případný náhradní zdroj apod.máme hradit ze svého?
Při rozumném naplánování prací by jistě k ohrožení zdraví nás občanů nedošlo....

Vím,že ještě v obytném domě,když jsme tam kdysi bydleli, se muselo začít topit,pokud venkovní teplota klesla pod určité hodnoty.

S postupem firmy se však smířit nehodlám.
Takže jak to vlastně s tou teplotou a zákony a normami atd.je?????!!

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,
tepelnou stabilitou v místnosti se zabývá norma ČSN 73 0540-2. Jedná se o projektované hodnoty.

Co se týká přerušení dodávky ZP z důvodu plánovaných stavebních úprav a oprav, tak distributor musí postupovat podle zákona č. 458/2000 Sb., v aktuálním znění, což se domnívám, že provedl. Podle §59 odst. 1 písmene j bod 3 má provozovatel distribuční soustavy právo omezit nebo přerušit v nezbytném rozsahu distribuci plynu při provádění plánovaných stavebních úprav, přeložek a plánovaných oprav na zařízení distribuční soustavy.
Dle § 59 odst. 5: V případech uvedených v odstavci 1 písm. j) bod 3 je provozovatel distribuční soustavy povinen oznámit účastníkům trhu, pro něž provádí distribuci plynu, započetí a skončení omezení nebo přerušení distribuce plynu, nejméně však 15 dnů předem, pokud se s dotčenými účastníky trhu nedohodne na lhůtě kratší. Plánované stavební úpravy, přeložky a opravy v období od 1. září do 31. května následujícího kalendářního roku lze provádět výhradně po písemném oznámení dotčeným zákazníkům.
Dle §59 odst. 7: V případech uvedených v odstavci 1 písm. j) je právo na náhradu škody vyloučeno. To neplatí, nesplní-li provozovatel distribuční soustavy oznamovací povinnost podle odstavce 5 nebo v případech, kdy poruchu prokazatelně zavinil provozovatel distribuční soustavy.

Pravidly pro vytápění pro bytové domy se zabývá vyhláška č. 194/2007 Sb., v aktuálním znění, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie. Pravidla pro vytápění rodinných domů vyhláška neurčuje.
Odpovídá:  Ing. Lucie Kochová* - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk