Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.16 / dotaz č. 68213
Dobrý den,

obracím se na Vás s několika konkrétními dotazy ohledě volby ideálního vytápění pro náš stavěný RD. Na e-mail odesílám projektovou dokumentaci k objektu s informacemi k plánovanému vytápění.

Rozhodli jsme se instalovat tepelné čerpadlo vzduch-voda, rozvody podlahovým topením a k tomu vystavět komín a instalovat krbová kamna. Celková tepelná ztráta by měla být 8,6 kW. V projektu máme navrženo TČ Vaillant, ale v reálu jsme se rozhodli pro jiné TČ - Toshiba Estia. E-mailem posílám také informace k čerpadlu - technická data nejdete ne straně 10.

Mé dotazy jsou následující:
1) Můžete nám doporučit, zda pro náš RD zvolit TČ Toshiba jednofázové nebo třífázové? A s topným výkonem 8 kW nebo 11,2 kW?
2) Kdybychom chtěli k TČ do obývacího pokoje instalovat ještě obyčejná krbová kamna, jaký máme zvolit výkon a případně typ? Tyto chceme používat v chladných měsících.
3) Existuje nějaká varianta krbových kamen + sporáku na tuhá paliva, kde by se dal jeden výrobek použít na topení a zároveň na vaření? Jaký v tomto případě volit výkon?
4) Můžete nám, prosím, dát nějaké tipy a doporučení, jak nejefektivněji pro naši kombinaci vytápění (TČ pro podlahové topení a ohřev vody + krb.kamna) zvolit výrobky, jak systém používat atd.? Uvítáme jakékoliv poznámky a rady.
5) Co se týče financí, musíme se pohybovat s pořizovacími náklady co nejníže, tak mě napadá, zda náhodou nejsou momentálně nějaké možnosti uplatnění dotací na instalaci TČ do novostavby? Předpokládám, že NZÚ na novostavby bez rekuperace uplatnit nemůžeme.

Omlouvám se, že posílám takové rozsáhlé dotazy e-mailem, ale bohužel momentálně nemám možnost přijet na osobní konzultaci.

Budu ráda za jakékoliv rady.

Předem velmi děkuji a přeji pěkný den.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádíme následující:
Tepelné čerpadlo ESTIA vzduch - voda je koncipováno jako split systém a skládá se z venkovní jednotky (kompresor) a vnitřní jednotky (Hydro-box).
Venkovní jednotky TOSHIBA mají plné frekvenční řízení výkonu s kompresorem TWIN-rotary a elektronicky řízeným ventilem.

k 1) Jednotky HWS 8 kW se vyrábí jako 1-fázové pro napětí 230 V. Až jednotky 10 KW se vyrábí jako 3-fázové. Vzhledem k typu kompresoru s frekvenčním řízením doporučuji pro Váš dům 1-fázové čerpadlo.
k 2) Krbová kamna pro obývací pokoj volit s výkonem do 4 kW a pokud možno dvojitým zasklením.
k 3) Krbová kamna a sporák v kombinaci vyrábí firma ABX, ale výkon bude větší než 4 kW. Tomu je třeba přizpůsobit přikládání.
k 4) Vzhledem k tomu, že otopný systém je navržen jako podlahový (značná setrvačnost), je výhodné vytápět s nočním útlumem. Krbová kamna používat v přechodném období nebo pro rychlejší náběh teploty.
k 4) Dotace na TČ z NZÚ lze získat pouze pro pasivní dům.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk