Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.16 / dotaz č. 68583
Dobrý den,
máme na Vás prosbu o informaci, jak vyhotovit rozúčtování TU a TUV za rok 2015? Vyúčtování za rok 2015 do června je jasné, bylo při centrálním vytápění. Od července máme vlastní plynovou kotelnu, ale nemáme indikátory(měřidla TU). Podle které vyhlášky se bude toto vyúčtování provádět a jak? Zaplatily se zálohy na plyn za období od 7-12, měřidla na SV i TUV máme.
Děkujeme za odpověď a přejeme pěkný den.
Dobrý den,
při vyúčtování tepla lze postupovat dvěma způsoby:

1/ podle vyhlášky č. 372/2001 Sb. (pro spotřebu v roce 2016 už je nutno použít vyhlášku č. 269/2015 Sb.). Podle této vyhlášky platí, že pokud nejsou v bytech indikátory spotřeby, rozúčtují se náklady podle podlahové plochy. Viz §4 odst.5.
2/ V rámci SVJ se dohodnete na jakémkoli jiném způsobu rozúčtování. S návrhem musí ale souhlasit všichni majitelé bytů, nestačí většina. Pokud by nebyla 100% shoda, musí se postupovat podle výše uvedené vyhlášky.

Obdobně při rozúčtování nákladů na teplou vodu můžete postupovat podle vyhlášky č. 372/2001 Sb., nebo si odsouhlasit jiné řešení. Vyhláška uvádí, že 30 % nákladů tvoří základní složka, která se rozdělí podle plochy bytů, a 70 % je spotřební složka, která se rozdělí podle náměrů vodoměrů.

Do nákladů na teplo a teplou vodu samozřejmě započítáte nejen cenu plynu a vody, ale i náklady na servis kotelny, revize atd.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk