Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.16 / dotaz č. 68691
Na kolik je vhodné temperovat krátkodobě /14 dní/ nevyužívaný prostor. Existuje nějaký vztah v závislosti na venkovní teplotě, případně vnitřní vlhkosti, aby nedocházelo k tvorbě plísní v interiéru?
Dobrý den,
V případě prostoru, nenacházejícího se v bytovém domě, není vnitřní teplota stanovena žádným předpisem, normou či vyhláškou. Pokud se jedná o prostor v bytovém domě, jsou požadavky pro jednotlivé prostory stanoveny ve vyhlášce č. 194/2007 Sb. Zde je umožněn pokles teploty na 17-18 °C.

Důležité je zejména dodržení vnitřní teploty nad bodem mrazu, resp. nad teplotou 4 °C, kdy dochází k tuhnutí kapalin, což by mohlo vést k nenávratné poruše teplovodní otopné soustavy, ale to asi není Váš případ. Z hlediska konstrukčního je v případě běžné relativní vlhkosti prostoru na úrovni 50 - 55 % a venkovní vlhkosti 80 % (typicky zimní období, venkovní teplota pod 0 °C) dodržet teplotu nad hladinou rosného bodu (cca 13 °C), kdy by v opačném případě mohlo docházet k tvorbě plísní v rozích místnosti či např. v oblasti napojení okna na jinou konstrukci. Je -li v místnosti stálý zdroj vlhkosti (např. rostliny, akvárium, apod.) bude v případě, že objekt není větrán (nemá řízené větrání s rekuperací tepla), relativní vlhkost narůstat. S nárůstem vlhkosti bude narůstat i teplota rosného bodu. Z hlediska rizika tvorby plísní bychom Vám doporučovali zachovat teplotu prostoru nad úrovní 15 °C a zajistit mírné provětrávání prostor.
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna
Téma:  Vytápění
tisk