Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.16 / dotaz č. 70660
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně řešení vytápění v rodinném domě. Dům má několik podlaží a všude jsou staré přímotopy a v obývací části ve zvýšeném přízemí (s propojenou kuchyní a obývacím pokojem) jsou kachlová kamna. Dům má vnitřní stranu na jih, kde by bylo možné využít fotovoltaiky.
Nyní řeším rekonstrukci obytné části, kde jsou kachlová kamna a přímotopy. Zde bych chtěla vytápět především kachlovými kamny, ale pro dotápění, nebo rychlé vytopení ráno, kdy pak odcházím do práce, je tam potřeba jiný zdroj tepla. Chtěla bych přímotopy odstranit a nahradit je jiným vhodným elektrickým topením (infra-panely či něco jiného) nebo vymyslet ještě jiný způsob řešení. V ostatních místnostech nahoře jsou pouze přímotopy, ale vzhledem k tomu, že se v těchto místnostech hlavně spí a moc tam není potřeba vytápět, tak se mi ani nechce moc do toho investovat. Dům nemá zavedený plyn a není zateplený a ani ho zateplovat nechci (je porostlý břečťanem), má stará kastlová okna. Můžete mi prosím poradit, jak řešit vhodně vytápění v obývací části domu a případně jak vyřešit vytápění celého domu, aby to bylo ekologicky i ekonomicky výhodné? Na koho se můžu obrátit pro zcela konkrétní poradenství pro konkrétní řešení? Moc děkuji. Zdravím.
Dobrý den,
nahrazením přímotopů jiným elektrickým topením se toho příliš ušetřit nedá. Pro udržení vnitřní teploty v místnosti potřebujete pořád stejné množství energie. Pokud ale použijete sálavé topení (které funguje obdobně jako vaše kachlová kamna), pak můžete mít v místnosti nižší teplotu vzduchu a přesto se cítit příjemně. Důležité je rozmístit sálavá tělesa tak, aby "ozářila" celý prostor, aby vám někde nevznikal "stín", kde bude chladněji. Pokud vaše chystaná rekonstrukce zahrnuje i nové podlahy, zvažte použití elektrických topných rohoží nebo fólií, které se zabudují do podlahy - je to poměrně komfortní topení.
Provozně levnější by bylo vytápění tepelným čerpadlem. Protože potřebujete jen doplňkový zdroj tepla, nemá asi smysl pořizovat radiátory či podlahové topení se zdrojem tepla někde v kotelně. Spíše lze doporučit tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, které má dvě části. Vnitřní si dáte do místnosti, vnější na zeď. Umístění venkovní jednotky by nemělo na domě rušit hlukem vás ani sousedy. Pořizovací náklady jsou vyšší, než u přímotopů, ale vliv na životní prostředí a provozní náklady jsou nižší. Další výhoda je možnost v létě místnost chladit, ovšem počítejte s větším účtem za elektřinu.
Platí, že čím méně topíte (třeba v patře), tím spíše se tepelné čerpadlo nevyplatí. Pro občasný provoz tedy může být nejlepší zůstat u přímotopů.
Využití fotovoltaiky pro vytápění v současnosti nedává ekonomicky smysl. Když svítí sluníčko, potřebujete topit jen málo nebo vůbec. Elektřinu sice můžete přes den prodávat do sítě a v noci si ji vzít zpátky pro vytápění, ale vyjde to draho. Vlastní akumulátor elektřiny také zvýší cenu používané elektřiny. Zatím platí, že fotovoltaická elektrárna vám dodá elektřinu v ceně 2,5 až 3 Kč/kWh, zatímco ze sítě si ji koupíte za cca 1,5 Kč/kWh.

Pokud máte zájem o podrobnější informace, domluvte si bezplatnou osobní konzultaci v některém středisku EKIS (např v Hustopečích či Veselí n. M.):
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS/

Přeji úspěšnou rekonstrukci!
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk