Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.16 / dotaz č. 71152
Dobrý den, dovolil bych si Vás požádat o konzultace ohledně instalace zařízení na vytápění bytu včetně ohřevu vody. V současné době si pořizuji byt, kde je na vytápění a ohřev vody využit plynový kotel. Ostatní spotřeba (vaření atd.) je na elektřinu. Osobně bych se rád zbavil plynu a vše měl ideálně na elektřinu a hledám vhodný způsob řešení. Jedná se o byt 2+1, 80m2, ve 4 patře zatepleného domu z roku 1935. V případě potřeby samozřejmě poskytnu bližší informace. Předem děkuji za reakci.
Vážený pane,
můžete samozřejmě nahradit plynový kotel elektrickým vytápěním. Podmínkou ale je, aby vám distributor (PRE) povolil instalaci silnějšího jističe, protože váš byt pak bude mít větší odběr než dosavadní domácnost. Může se stát, že buď v místě už není kapacita, nebo rozvody v domě nejsou dostatečně dimenzované. Pak byste asi musel zůstat u vytápění plynem.
Plynový kotel můžete nahradit elektrokotlem, kromě kabelu pro kotel nebude potřeba žádných dalších stavebních úprav (plus úpravy v elektrorozvodné skříni). Můžete se ale rozhodnout zrušit stávající systém topení a instalovat například elektrické topné rohože do podlahy nebo nějaký druh el. přímotopných těles - nabídka na trhu je široká. V tom případě samozřejmě počítejte s dalšími rozvody elektřiny, případně rekonstrukcí podlah.
Stávající plynový kotel nejspíš ohříval teplou vodu průtokově. To má výhodu, že vody je neomezené množství a je kdykoli k dispozici. Pro ohřev elektřinou je nutné instalovat bojler (průtokové ohřívače mají malý výkon a hodí se jen k umyvadlům, sprchu by "neutáhly"). Velikost bojleru je obvykle 80 l na osobu, záleží na chování lidí. Bojler je třeba někam v bytě umístit (co nejblíže odběru) a napojit na stávající rozvody vody a udělat nové el. připojení.
Elektrokotel lze teoreticky nahradit tepelným čerpadlem, ale ve vašem případě by asi byl velký problém s umístěním venkovní jednotky TČ jako zdroje tepla. Venkovní jednotka vyžaduje velký průtok vzduchu (nelze ji dát třeba na malý uzavřený dvorek) a nesmí obtěžovat sousedy hlukem (měla by být dost daleko od oken).
Ohřev vody fotovoltaikou zatím nelze doporučit - i přes dotace je elektřina ze sítě levnější, než z fotovoltaiky. Na vytápění už se fotovoltaika nehodí vůbec, protože v zimě je slunečního záření málo.
Doporučuji zkonzultovat s elektrikářem stav rozvodů ve vašem bytě a v domě, odhadnout potřebné zvýšení velikosti jističe a pak si vyžádat stanovisko PRE ke zvýšení jističe. Dále doporučuji nechat zpracovat projekt vytápění a změny elektroinstalace.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk