Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.9.16 / dotaz č. 72065
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně vytápění nízkoenergického domu. Dům bude vystavěn z cihel Heluz nebo Porotherm.Zdroj tepla centrální výtopna,záložní topidlo na tuhá paliva.
Zvolit podlahové vytápění,klasické radiátory např.Radik X control s řízeným zatékáním,příp.stropní vytápění.
Děkuji za radu
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující

Záleží jak nízkoenergetický váš dům skutečně bude. Jaké budou jeho skutečné ztráty tepla ? Obecně je nízkoenergetický dům definován jako dům s potřebou tepla na vytápění nižší než 50 kWh/m2 za rok. Rozmezí je zhruba 15 - 50 kWh/m2 za rok (úsporná budova, klasifikační třída A-B energetické náročnosti). Jako zdroj tepla se pro nízkoenergetický RD v současné době často navrhuje tepelné čerpadlo vzduch-voda s teplovodním průtokovým ohřívačem se zásobníkem o obsahu 500 l. Jako bivalentní zdroj se, pro případ nepříznivých klimatických podmínek, navrhuje elektrické topné těleso v zásobníku. Doplňkem může být samozřejmě solární termika nebo krbová vložka na biomasu s výměníkem. Vzhledem k nižším teplotám vody se navrhuje teplovodní podlahového topení nebo větší radiátory.
U tepla z centrální výtopny záleží na cenách, které se mohou časem zvyšovat a na teplotě media, které bude nejspíše vhodnější pro klasické radiátory. Dále můžete být vázán smlouvou k odběru podle podmínek dodavatele tepelné energie a záložní zdroj by pak mohl být třeba zbytečný.
Kotel na tuhá paliva je také vhodnější pro klasické radiátory než pro podlahové topení. Pro podlahové topení je vhodnější plynový kondenzační kotel s nižší teplotou otopné vody, pokud je plyn k dispozici.
Pokud se potřeba tepla na vytápění přibližuje 15 kWh/m2 za rok (pasivní dům s potřebou tepla na vytápění 2-15 kW/m2rok, tepelné ztráty 1-2 kW) můžete uvažovat o řízeném větrání s rekuperací tepla. Návrh otopného soustavy bych však přenechal zkušenému topenáři.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk