Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.16 / dotaz č. 72340
mám topení ohřev vody v nádržích sazba D26 není výhodnější sazba na elektrokotel kde je sice sazba dražší ale zase nízký tarif je delší ?
Vážený pane,
výhodnost sazby je třeba spočítat podle konkrétní spotřeby a velikosti jističe. Podívejte se na fakturu. Můžete použít kalkulačku Energetického regulačního úřadu:

http://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/zmena-dodavatele/kalkulatory/porovnani-nabidek-dodavatelu-elektriny

Přechod ze sazby D26 na D57 (pro přímotopné vytápění) je výhodný zejména tehdy, pokud máte velkou spotřebu elektřiny v domácnosti (tedy to, co se nepoužívá na vytápění - osvětlení, spotřebiče atd.). V sazbě D26 je doba nízkého tarifu 8 hodin denně, převážně v noci (časy konkrétně pro váš dům vám sdělí distributor elektřiny, v různých oblastech se časy liší). V sazbě D57 je nízký tarif 20 hodin denně, takže i velká část spotřeby v domácnosti spadne do doby nízkého tarifu. Běžná spotřeba domácnosti je 2 až 3 MWh ročně (kromě ohřevu vody a vytápění).
V sazbě D57 se také platí o něco vyšší měsíční platby za jistič. Pokud nahradíte akumulační ohřev vody elektrokotlem, můžete velikost jističe snížit. Poraďte se s elektrikářem, jaké jsou možnosti konkrétně u vás v domě. Výměna jističe stojí několik tis. Kč a musí ji schválit distributor.

Pozor: pro přiznání sazby D57 musíte splnit podmínky podle cenového rozhodnutí ERÚ 8/2015, zejména:

Součtový instalovaný příkon přímotopných [...] elektrických spotřebičů [...], včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody,[...], musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon [...] nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

viz: http://www.eru.cz/documents/10540/1174016/ERV_9_2015.pdf/2892b192-e693-40cb-835f-be04715df391


Pokud naopak máte spotřebu elektřiny na vytápění nízkou, podívejte se, zdali by pro vás nebylo výhodnější přejít na sazbu C25. Tady přechod nevyžaduje žádné náklady, jen požádáte distributora o změnu, případně s dodavatelem elektřiny dojednáte nové ceny silové elektřiny.

Přejeme příjemné bydlení!
K. Srdečný, J. Truxa