Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.16 / dotaz č. 73450
Dobrý den,
chystáme se na stavbu pasivního domu a stále nejsme rozhodnuti pro systém vytápění. Jednoznačně chceme jako hlavní zdroj tepla biomasu. Komfort topení apod. je pro Nás vedlejší. Po získání informací se mě jako optimální řešení poměru cena/výkon/jednoduchost jeví kombinace teplovzdušného vytápění přes rekuperační jednotku, kde zdroj tepla bude formou teplovodního ohřívače napojeného na IZT + krbová kamna s výměníkem a minimálním výkonem. Toto řešení by současně řešilo ohřev teplé vody. Mimo topnou sezonu by se o ohřev vody staraly fotovoltaické/solární kolektory. Plus samozřejmě žebříky do koupelen. Tepelná ztráta domu je ke 3kW. Je toto řešení reálné a provozuschopné? Děkuji moc.
Dobrý den,
Vámi popsané řešení provozuschopné teoreticky je, nicméně asi jaké každé, má své nevýhody. Především to bude potřeba pravidelně topit a pracovat se dřevem v obytném prostoru, kde budou pravděpodobně umístěna krbová kamna. S tím je spojeno jisté znečištění interiéru. K dostatečnému zimnímu výkonu na vytápění, ale především ohřev TV bude topení v těchto kamnech poměrně intenzivní.
Co se týká teplovzdušného vytápění, tak se od něj spíše upouští. Dle mého názoru, vzduch díky své nízké tepelné kapacitě, není nejvhodnějším nositelem tepla. K tomu abychom dům vytopili, je tak potřeba přivádět větší množství objemu vzduchu, než je potřeba pro větrání. De fakto si interiér převětráváme a tím i snižujeme relativní vlhkost vzduchu. Řešením může být jednotka s entalpickým výměníkem (rekuperuje i vlhkost z odpadního vzduchu) a také větrací jednotka s možností by-pass. Tedy taková, která přivádí venkovní vzduch jen v nezbytné míře k větrání a zbylý vzduch cirkuluje jen za účelem vytápění.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk