Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.16 / dotaz č. 73491
Dobrý den,

projektuji rodinný dům v nízkoenergetickém standardu. Prosím Vás o radu ohledně vytápění následujícím způsobem:

- podlahové vytápění přímotopné kabely (plocha 130m2)
- FTV (nominální výkon 4,5 kWp) s akumulací do bojleru (200 - 300l) a přípravou na baterie (nákup baterií do 3 let až klesne jejich cena)
- orientace FTV - sedlová střecha na jih, sklon 25 stupnů (okres Břeclav)
- krb s rozvody do obytných místností
- standardní osazení spotřebičů pro 4 členou domácnost

Moje otázka zní, zda Vám připadá tato kombinace smysluplná pro vytápění a celkovou spotřebu el.energie v domácnosti. Existuje hodně zažitých názorů, které zavrhují přímotopné kabelové vytápění, ale našel jsem z několika zdrojů, že i kdybych vytápěl přímo ze sítě, dostanu se nákladově na úroveň plynu.
Dobrý den,
přímotopné podlahové topení má oproti teplovodnímu výhodu v nižších investičních nákladech. Zároveň dosáhnete na výhodnější sazbu elektrické energie (D45d), za kterou Vám bude účtována veškerá spotřeba elektrické energie v domě.
Pokud byste oproti této variantě postavil podlahové teplovodní vytápění, kde by zdrojem byl plynový kotel, měl byste do posouzení zahrnout veškeré náklady související s tímto řešením. Tedy náklady na projektovou dokumentaci, vybudování plynovodní přípojky, plynového kotle, teplovodních rozvodů, spalinových cest, atd. Toto řešení je tedy investičně výrazně dražší. Není možné jednoznačně říci, zda by se vyšší investiční náklady za dobu životnosti vyplatily. To závisí na celé řadě faktorů, které v tuto chvíli možná ani neznáte (například skutečná spotřeba elektrické energie na ohřev teplé vody i na běžný provoz domácnosti či způsob využívání krbu). Nicméně Vámi upřednosňované řešní (elektrické podlahové topení) bych v žádném případě nezatracoval.

S pozdravem

Marek Joska
Odpovídá:  Ing. Marek Joska* - EKIS Brno DEA
Téma:  Vytápění
tisk