Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.16 / dotaz č. 74231
Dobrý den, prosím vás o informaci, kde se dá sehnat kotlový termostat a blokovací termostat pro plynový kotel Gasex U 23 (rok výroby 1979). Děkuji za odpověď
Dobrý den, protože tento dotaz přímo směřuje do oblasti komerčního poradenství, pošlu Vám odkazy a kontaktní údaje samostatně mailem.

Současně mě dovolte zamyslet se nad typem a účinností Vašeho stávajícího zdroje vytápění. Plynový kotel Gasex U23 je stár podle roku výroby kotle 37 let, což je na jakkékoliv energetické zařízení, které pracuje s jistou účinností a teplotami velmi úctyhodné číslo. Podle historických pramenů se účinnost kotle z výroby pohybovala mezi 85-88%. Pokud na plynovém kotli probíhala pouze řádná údržba, bez rekonstrukce či revitalizace, mohl by se dnes kotel pohybovat v hladině účinnosti 75-80% jako maximum, možná ještě o něco níže. Rovněž tehdejší kotel neumožnoval moderní širokopásmovou regulaci jak jí známe dnes, o využití kondenzace při vytápění se současným snížením teploty otopné vody ani nemluvě.

Domnívám se proto, že by bylo nákladově efektivnější pořídit výměnou zcela nový plynový kotel (i když na tuto výměnu kotlíkové dotace nejsou vypsány). Výměnou za nový kondenzační, široce regulační plynový kotel, s kombinací prostorového termostatu a ekvitermní regulace se Vám nový kotel zaplatí za 3-4 roky, podle charakteru provozu kotle.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk