Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.16 / dotaz č. 74334
Dobrý den,
jako zástupce odbětatele tepelné energie ze soustavy CZT bych chtěl požádat o vysvětlení k § 77 odst. 5 zákona č. 458/2000 Sb. pro případ uvažovaného odpojení od CZT a zřízení vlastního zdroje vytápení (domovní kotelna nebo tepelné čerpadlo).
Ve druhé větě §77 odst. 5 se uvádí: "Veškeré vyvolané jednorázové náklady na provedení těchto změn a rovněž takové náklady spojené s odpojením od rozvodného tepelného zařízení včetně odstranění tepelné přípojky nebo předávací stanice uhradí ten, kdo změnu nebo odpojení od rozvodného tepelného zařízení požaduje".
Můj dotaz zní:
Znamená to, že může stávající dodavatel tepelné energie požadovat po odběrateli při odpojení od CZT pouze úhradu nákladů na odpojení od rozvodného tepelného zařízení včetně odstranění tepelné přípojky a předávací stanice nebo i úhradu pořizovacích nákladů na rozvodné tepelné zařízení, tepelnou přípojku a na vybudování předávací stanice ?
Předem děkuji za ochotu i za odpověď. S pozdravem Josef Hrančík, tel. 608 660 657
12.10.2016
Dobrý den.
Změna způsobu dodávky nebo změna způsobu vytápění může být provedena pouze na základě stavebního řízení se souhlasem orgánů ochrany životního prostředí a v souladu s územní energetickou koncepcí (http://www.zlin.eu/uzemni-energeticka-koncepce-pro-statutarni-mesto-zlin-cl-2629.html). Veškeré vyvolané jednorázové náklady na provedení těchto změn a rovněž takové náklady spojené s odpojením od rozvodného tepelného zařízení uhradí ten, kdo změnu nebo odpojení od rozvodného tepelného zařízení požaduje. Vlastníci nemovitostí, v nichž je umístěno rozvodné tepelné zařízení nebo jeho část nezbytná pro dodávku třetím osobám, jsou povinni umístění a provozování tohoto zařízení nadále strpět. Na odběrném tepelném zařízení nebo jeho částech, kterými prochází neměřená dodávka tepelné energie, je zakázáno provádět jakékoliv úpravy bez souhlasu držitele licence na výrobu tepelné energie nebo rozvod tepelné energie. Všechny tyto náležitosti by také měly být obsaženy ve smlouvě z vaším dodavatelem tepla.

Jako doplněk k tomuto tématu bychom Vám chtěli říct, že závěr si musí udělat vždy zákazník sám, a měl by dostat všechny potřebné informace:
Cesta pro společnou existenci obou způsobů vytápění v ČR existuje. Rozhodování o způsobů vytápění bytových domů musí probíhat vždy na základě úplných nezkreslených informací, kde bude posouzena výhodnost na základě ekonomiky a osobních priorit investora a ne na základě různých krátkodobých kampaní a dotací.
Zde je možnost využit stávající soustavu centrálního zdroje tepla (CZT) a třeba nabídnout doplňkový zdroj k tepelnému čerpadlu (TČ) (vytápění, ohřev teplé užitkové vody (TUV)) za zajímavých podmínek.
Dnes každý očekává nějakou výhodu, slevu, lepší podmínky. Pokud to teplárenské společnosti nepochopí, bude mít „svoboda“ při rozhodování o způsobech vytápění stále větší význam. Z ekonomických důvodů se mohou některé části velkých městských sítí CZT stát do budoucna ztrátové právě vlivem odpojování celých skupin velkých bytových domů. To je realita současných netržních podmínek v ČR. Na to se musí teplárenské společnosti připravit a případně se aktivně vložit do nabídek nových způsobů vytápění, jinak svoje dlouholeté zákazníky definitivně ztratí! (Ale neváhal bych nynějšího dodavatele kontaktovat, a domluvit se s ním a zkonzultovat s ním tuto záležitost - porovnat způsoby vytápění a jejich efektivitu)
Navíc nutno konstatovat, že se výrazně zvýšila technická úroveň TČ, zejména TČ vzduch-voda, která jsou nejvíce využívaná pro bytové domy (pokrok v konstrukci, rotační kompresory, dělené jednotky, hlučnost, vysokoteplotní TČ i pro ohřev TUV). Z hlediska životnosti celého TČ je klíčová životnost kompresoru – moderní dvojité rotační kompresory jsou konstruovány na životnost 100 000 moto-hodin, což odpovídá životnosti až 20 roků. Proto jsou výrobci TČ standardně nabízeny záruky 7 roků. Další novinkou v používání TČ pro menší výkony je instalace uvnitř teplého objektu (výměníkové stanice, kotelny). Tím je dosahován lepší topný faktor a současně využití odpadního tepla.
Je stále nutno mít na paměti, že ve vytápěcím systému s TČ je tepelné čerpadlo důležité, ale ještě důležitější je komplexní návrh celého topného systému včetně všech součástí a také vzájemných vazeb (regulace, řídící jednotka). Snaha použít TČ s vysokým topným faktorem určitého řešení není ještě zárukou jeho ekonomické efektivity. A z dosavadních zkušeností s instalacemi TČ a plynových kotlů ve Zlíně a okolí, se vlivem vzniklých poruch a následných oprav zařízení doba návratnosti investic prodloužila a v některých případech se instalace ani nevyplatila.
Závěrem bychom Vám chtěli říct, že bych se zkusil spojit se zástupcem dosavadního dodavatele tepla a společně vše probrat a případně se domluvit na efektivnějším pokračování CZT a tím pokračovat v plánu Územní energetické koncepce pro město Zlín. Děkuji
Odpovídá:  Ing. Martin Červinka* - EKIS Zlín
Téma:  Vytápění
tisk