Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.16 / dotaz č. 74446
Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o názor. Plánujeme výstavbu rodinného domu v pasivním standardu (dotace NZU - B2)
Dům je z VPC, dvoupodlažní půdorys 13,3 m x 7,3 m, zateplení stěny šedý polystyren 26 cm, podlaha polystyren 17 cm, střecha fouk. izolace 50 cm, A/V 0,75, celková energeticky vztažná plocha 195,4 m2, ztráta domu 3-3,25 kW.

V domě bude standardně rekuperace. Plánujeme akumulační nádrž v kombinaci s fotovoltaikou (nádrž 650 l Atrea IZT) a teplovodní krbovou vložkou Hoxter Haka 37/50WI (výkon do vody 6,4 kW, do vzduchu 1,6 kW).

Náš projektant spočítal, že pokud chceme dotaci B2, tak by musela být fotovoltaika o výkonu 3,12kWp. Pak vychází MPTV na 13,9 kW/m2/rok a NPE na 59,5 kW/m2/rok). Jenže projektant mi již nedokáže říci zda výkon fotovoltaiky 3,12 kWp bude dostačující. Krbovou vložku chceme používat spíše jako doplňkový zdroj tepla (2-3 krát týdně).

Naše představa je, že by maximum energie vyrobené fotovoltaikou bylo využito na provoz domu a akumulováno v nádrži 650 l. Chtěl bych se Vás proto prosím zeptat, jak se díváte na výkon fotovoltaiky 3,12 kWp, resp. bude dostačující pro vytápění a ohřev teplé vody?
Je naše energetická koncepce domu z Vašeho pohledu správně navržena?

Děkuji moc za názor, velmi nám pomůže.

S pozdravem
Dobrý den,
pouze takto z popise, je velmi těžké o něčem rozhodnout a dělat nějaké závěry.

Nicméně, co se týče koncepce domu, materiálu a jeho ztrát, jednotlivého hodnoty konstrukcí a ztrát vypadají v pořádku.

Co se týče navrženého způsobu vytápění. Tak toto bych přenechal specializované firmě, zabývající se vytápěním objektů. Účinnost FVE panelů, bude také záležet na umístění, stínění atd.

Co se týče obecně této koncepce, tak může být teoreticky funkční. Jen v zimním období mohou nastat dny, kdy bude opravdu potřeba v krbové vložce topit.
Doporučuji vám obrátit se na projekční a realizační firmu zabývající se vytápěním budov a fotovoltaikou.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk