Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.16 / dotaz č. 74496
Dobrý den, budeme stavět nízkoenergetický bungalov-dřevostavbu, užitná plocha cca 200m2. Tepelné ztráty objektu byly stanoveny na 8kW, orientace prosklených ploch je na jižní stranu, energetický štítek nás řadí do kategorie A. V domě bude instalován systém rekuperace. Lze odhadnout, zda je za těchto podmínek smysluplné pořízení TČ nebo se jeví výhodnější topit elektřinou? Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
v nízkoenergetickém domě, kde je nízká spotřeba tepla na vytápění, nebývá ekonomicky efektivní použít tepelné čerpadlo. Spotřeba tepla je malá, takže úspora nákladů na vytápění je také malá.

Při předpokládané spotřebě 50 kWh/m2 za rok bude celková spotřeba tepla na vytápění cca 10 MWh. Cena tepla při použití el. přímotopů (případně elektrokotle) je v současnosti cca 2,40 Kč (ceny se mírně liší podle dodavatele elektřiny a podle distributora), tj. roční náklady na vytápění cca 24 000 Kč. Při použití tepelného čerpadla s topným faktorem (průměrná hodnota za celý rok) 3,0 bude cena tepla cca 0,80 Kč/kWh a roční úspora 16 tis. Kč. (Pozor, výrobci uvádějí vyšší topné faktory, ale v našem výpočtu zahrnujeme i dobu, kdy se dotápí el. kotlem atd.) Za dobu životnosti tepelného čerpadla 15 let tak ušetříte cca 240 tis. Kč.
Investiční náklady na tepelné čerpadlo (lépe řečeno rozdíl mezi náklady na tepelné čerpadlo a na el. přímotopy) by tedy neměly být vyšší než tato částka. Toho bude těžké dosáhnout, pokud chcete kvalitní zařízení s dostatečnou životností.

Pozor: s el. přímotopy pravděpodobně nesplníte podmínku pro energetickou náročnost domu (spotřeba neobnovitené primární energie). Ta se dokládá Průkazem energetické náročnosti budovy (PENB). Není-li podle PENB dům v kategorii C nebo lepší, nemůže dostat stavební povolení. S tepelným čerpadlem je splnění takovéto podmínky snazší.

Shrnuto: Tepelné čerpadlo se vám asi nevyplatí, ale k jeho instalaci vás mohou dotlačit předpisy (samozřejmě tepelné čerpadlo není jediná cesta, jak požadavky splnit).

Přeji úspěšnou stavbu!
Karel Srdečný, EkoWATT

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk