Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.11.16 / dotaz č. 75899
Vážení,
prosím o sdělení, zda je nutné při výměně plyn. kotle za kotel kondenzační proplachovat radiátory. Jedná se o penzion, kotel o výkonu 45W, dům má 2 nadzem.podlaží,celk.plocha cca 500m2.
Děkuji a s pozdravem.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Propláchnutím radiátorů se patrně nic nepokazí, pokud se plánuje jejich demontáž a opětovné osazení (důvod?), ale nemá to přímou souvislost s výměnou kotle. Teoreticky mohou radiátory zůstat, kde jsou. Pokud je důvodem propláchnutí jejich větší stáří a obava z toho, že je tam rez, budiž.
Důležitější je promyslet něco jiného. Objekt penzionu je asi poměrně veliký a výkon stávajícího kotle 45 kW svědčí o docela velké tepelné potřebě. Náhradou kotle za plynový kondenzační se jistě sleduje úspora a ta by mohla být docela velká. Podmínkou ale je provozování nového kondenzačního kotle skutečně a reálně v kondenzačním režimu, kdy dojde k optimálnímu využití teploty spalin a tedy jeho vyšší účinnosti. To je obvykle kolem teplotního spádu topné vody cca 45 nebo max. 50°C / 30 až 35 °C. Výkonové možnosti stávající otopné soustavy jsou patrně navrženy na teplotní spád vyšší, obvyklý pro běžný kotel a to může být s teplotou výstupní vody i přes 60 až 70°C. Při nižší teplotě vody by výkon radiátorů nemusel stačit k vytopení místností na požadovanou teplotu, především v nejchladnějších dnech topné sezóny.
Optimální by tedy bylo, dohledat původní projektovou dokumentaci ústředního vytápění a výpočet tepelných ztrát. Pak porovnat projekt se skutečným provedením na místě a posoudit na výkon a plánované teploty nového zdroje. Někdy je potřeba zvýšit výkon těles, tedy přidat na jejich velikosti. To provede specialista projektant ústředního vytápění. Pokud původní dokumentace není k dispozici, lze provést zaměření stávajících radiátorů se zjištěním jejich výkonu a rozvodu topení. Dále by měl navrhnout případnou potřebu úpravy stávající regulace. Ušetřit na provozu se dá významně i správnou regulací soustavy, například nastavením podle obsazení jednotlivých apartmánů, což samozřejmě souvisí s konkrétním provedením rozvodů, jak nyní jsou. S plánovanou výměnou souvisí i rozvaha o účinnosti stávajícího způsobu ohřevu teplé vody a její případná změna (zajišťuje rovněž plynový kotel?).
Počítat je potřeba i s případnou investicí do úpravy komínu. Stávající vložkování nemusí mít parametry vyžadované pro kondenzační spotřebič. To zjistí kominík při revizi.
Dosažení úspory provozních nákladů volbou efektivnějšího zdroje s vyšší účinností a dobrou regulací je jedna cesta. Druhá spočívá ve snížení tepelné potřeby domu jako takové a to zateplením. Nejen po komplexním, ale často i po částečném zateplení dojde k takovému snížení potřeby tepla, že stávající radiátory postačí výkonově i s kondenzačním kotlem a nejsou nutné další úpravy (zvýšení počtu nebo velikosti radiátorů).
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk