Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.11.16 / dotaz č. 75982
Dobrý den,
měla bych pár otázek k NZÚ podoblast A
1) V případě koupě staršího RD, 1NP vytápěný prostor, pak jen nevytápěná a nevyužívaná půda (energeticky vztažná plocha cca 90 m2). Investoři chtějí provést nevytápěnou půdou změnit na obytné podkroví (tzn. energeticky vztažná plocha bude cca 90 m2 pro 1NP a 90 m2 pro podkroví - tedy celkem 180 m2). Domnívám se tedy, že v tomto případě není možné žádat o dotaci z oblasti A, protože celkově energeticky vztažná plocha se tak změní o více než 25%, čili pak by byla uvažována jako nová budova), je to takto správně?
2) Mám-li RD 1NP vytápěno nad 1S (nevytápěno), pro výpočet NZÚ tedy 1S zanedbám a budu objekt uvažovat pouze jako jednozónový (tedy jen vytápěnou část). Podlaha a strop mezi těmito podlažími jsou pak hodnoceny z hlediska U a výše dotace v Kč/m2 pro tuto konstrukci jako "podlaha na terénu?
A jak je tomu v případě, že z vytápěný a nevytápěný prostor dělí zeď - dle NZÚ tuto konstrukci pak budu uvažovat jako "stěnu vnější těžkou" nebo "stěnu mezi vytápěným a nevytápěným prostorem"?
3) Mám-li půdní schody s poklopem (z vyt. prostoru do nevyt. podstřeší), kam mám z hlediska požadovaných a doporučených hodnot tuto konstrukci zařadit?
4) Pro účely NZÚ zpracovávám stávající stav a nový stav (tedy 2 PENB), poté posudek NZÚ. Je nutné mít v těchto PENB návrhová opatření (tedy šipky v druhém sloupci PENB) když je to pro účely NZÚ?

Předem děkuji!
Dobrý den,

níže jsou uvedeny odpovědi na Vaše dotazy. Na dotazy týkající se Nové zelené úsporám by bylo dobré se přeptat ještě přímo na Státním fondu životního prostředí. Zde jsou uvedeny naše zkušenosti.

1) Ne, bylo zrušeno v roce 2014
•Při současném rozšíření celkové vnitřní podlahové plochy např. provedením přístavby, nástavby nebo vestavby bylo zrušeno omezení o maximální rozšiřitelnost celkové vnitřní podlahové plochy..

2) Ne, jde o Ostatní konstrukce a strop.
"A jak je tomu v případě, že z vytápěný a nevytápěný prostor dělí zeď - dle NZÚ tuto konstrukci pak budu uvažovat jako "stěnu vnější těžkou" nebo "stěnu mezi vytápěným a nevytápěným prostorem"? - Jde o Ostatní konstrukce a strop

3) Jde o dveře mezi vytápěným a nevytápěným prostorem.
Pro to ale není přímo požadavek v ČSN 730540, proto pro NZÚ používáme hodnotu dveří mezi vytápěným a temperovaným prostorem.

4) Není, z vlastní zkušenosti, podáváme PENB pro současný stav a pro nový stav s předpokládanými opatřeními na konstrukcích nebo zdroji.

S pozdravem

Koutný