Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.16 / dotaz č. 75991
Dobrý den,
je v pořádku, pokud je teplota v bytě měřená na parapetu poměrně nového plastového okna při venkovní nulové teplotě 15 - 16 stupňů, zatímco uprostřed pokoje ukazuje teploměr umístěný asi o půl metru níže 23 stupňů? Vytápění je centrální. Majtiel bytu (obec) uskutečníl v bytě dvojí měření, ovšem zkoumala se celková teplota a závěr zněl, že je vše v pořádku. Pro uživatele ale není, protože od velkého třídílného okna umístěného na centrální úzké zdi neustále táhne. Orientace bytu je na sever. Co dělat?
Dobrý den, z popis není zřejmé jak bylo měření teploty v bytě prováděno. Jak se má měřit teplota v místnosti je uvedeno ve vyhlášce č. 194/2007 Sb., kde je uvedeno v §2 ods 8: "Průměrná teplota vnitřního vzduchu ve vytápěných místnostech se měří teploměrem odstíněným vůči sálání okolních ploch a vlivu oslunění a činí jednu čtvrtinu součtu teplot vnitřního vzduchu naměřených uprostřed půdorysu místnosti ve výši 1 m nad nášlapnou vrstvou podlahy v 8.00, 12.00, 16.00 a 21.00 hod."
§2 odst. 6 "V průběhu otopného období jsou byty v době od 6.00 do 22.00 hod. a ostatní prostory v době jejich provozu vytápěny tak, aby dosažené průměrné teploty vnitřního vzduchu zajišťovaly výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem budovy."
§2 odst. 10 "V průběhu vytápění je podle odstavce 6 v obytných místnostech a v ostatních prostorách s obdobným využíváním vybavených otopným tělesem odpovídající průměrná teplota vnitřního vzduchu naměřená teploměrem odstíněným vůči sálání okolních ploch a vlivu oslunění oproti číselné hodnotě výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem
a) vyšší o 1 st. C v místnosti s jednou venkovní stěnou, nebo
b) vyšší o 1,5 st. C v místnosti s dvěma venkovními stěnami, nebo
c) vyšší o 2 st. C v místnosti s třemi nebo více venkovními stěnami,
nebo
d) navíc vyšší o 1 st. C v místnosti v případech, kdy plocha průsvitné výplně vnějších otvorů přesahuje polovinu celkové plochy vnějších stěn a střechy (stropu), je-li v ní otvor.

Vnitřní výpočtová teplota pro obývací místnosti (obývací pokoj, kuchyň, dětský pokoj, pracovna, ložnice) v otopném období je 20°C.

Pokud "tahne" od okna, doporučuji si nechat provést měření pomocí termokamery. Pomocí tohoto měření lze zjistit, zda kolem okna nejsou tepelné mosty, popř. škvíry.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk