Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.18 / dotaz č. 89973
Dobrý den,

obracíme se na Vás s prosbou o radu. Budeme rekonstruovat starý dvoupatrový dům - kamenné stěny, nezateplená fasáda, stará špaletová okna. Rekonstruovat se bude vnitřek a řešíme nový způsob vytápění, co pro nás bude lepší. Nyní vytápíme stropními sálavými panely a krbem. Tepelné úniky po měření jsou minimální a pouze zdmi v některých místech. Z různých nabídek jsme vybrali možnosti - tepelné čerpadlo - vzduch vzduch, nebo voda vzduch, nebo voda voda a nebo topnou podlahovou folii. Rozloha obytných prostorů je celkem 180 m čtverečných (100 přízemí a 80 patro). A celková spotřeba elektrické energie na rok je - 23,250 mWh. I přes všemožné porovnávání nemůže přijít na to co by pro nás byla nejlepší varianta z hlediska počáteční investice a celkové spotřeby. Co by bylo do budoucna nejvíce výhodnější.

Předem děkujeme za vstřícnost a odpověď
Dobrý den,
vybrat nejvýhodnější způsob vytápění je vždy individuální záležitostí a je k tomu potřeba znát více podrobností.
V rámci této poradny Vám mohu dát pouze obecná doporučení. Lepší by byla osobní schůzka, na které se dá probrat více detailů. Poradeství EKIS nabízí i osobní bezplatné konzultace. Doporučuji některé ze středisek navštívit: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Pokud máte nezateplený dům s kamennými stěnami, lze předpokládat poměrně vysokou energetickou náročnost budovy. Pokud se nechystáte dům zateplit a tím snížit tepelnou ztrátu, resp. spotřebu energie na vytápění, je logickou volbou instalovat zdroj s co nejnižšími provozními náklady.
Tím může být právě tepelné čerpadlo. Které má sice vyšší investičná náklady, ale provoz je poměrně levný.
Naopak je tomu u elektrického vytápění, kde je instalace poměrně laciná, ale provoz je dražší.
Určit, kdy se vyplatí více investovat na začátku a ušetřit v provozu či naopak už vyžaduje bližší znalosti o budově a dalších parametrech.
Také píšete o možnosti vytápění vzduchem (tepelné čerpadlo vzduch-vzduch). Tento způsob vytápění popsané budovy mi připadá zcela nevhodný. Teplovzdušné vytápění se používá pro dobře zateplené budovy. Vzduch by pravděpodobně nepřenesl dostatečný tepelný výkon na pokrytí tepelné ztráty. Také by vznikal diskomfort, jelikož nezateplené kamenné stěny budou studeně sálat.

Samozřejmě jsou i další možnosti vytápění - plynový kotel, kotel na biomasu, dřevěné peletky aj. K tomu je ale již potřeba znát konkrétní možnosti daného domu.
Pro bližší návrh tedy doporučuji osobní schůzku a případně i konkrétní výpočet zvažovaných variant, abyste se mohli přesněji rozhodnout.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk