Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.18 / dotaz č. 91717
Dobrý den,
čeká nás nutná výměna stávajících turbokotlů v bytech v bytovém domě za kondenzační z důvodu nové legislativy a jejich postupného dosluhování, které jsou zapojeny do společného sdruženého komínu ( 4 patra, vždy celkem 8 kotlů v jednom komínu, v domě jsou 2 komíny, 16 bytů). Hledáme ekonomické a možné řešení. Komíny momentálně nejsou připraveny na kondenzační kotle, dále chybí odkanalizování a pro nové kondenzační kotle vzhledem k jejich umístění v bytech by bylo nutné instalovat v domě další stoupačku k odvodnění jednotlivých kotlů. Rádi bychom porovnali nákladovost takové investice a celkové náklady na vytápění s variantou společné kotelny v domě, popř. v kombinaci s alternativním zdrojem.
Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Vaše problematika je velmi slušně řešena na tzb-info.cz. V této studii vychází srovnání nákladů pro centrální zdroj a lokální zdroje už v případě třech bytů.
U centrální kotelny je třeba nalézt odpovídající prostor a provést vyvložkování komína odkouřením o průměru 110 mm. V jednotlivých bytech podle platné legislativy musí být instalován uzavřený plynový spotřebič, kondenzační kotel se zásobníkem na přípravu TV.
Pro podporu ohřevu TV je možné instalovat termální solární systém, zapojený do série se zásobníkem TV nahřívaným plynem.
Na termální systém je možné získat dotaci.
Při centrálním ohřevu je nutné uspokojivě řešit rozúčtování nákladů na vytápění a přípravu TV.
Na uvažovanou úpravu je nutné zpracovat projektovou dokumentaci autorizovanou osobou.
S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk