Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.18 / dotaz č. 94166
Dobrý den,
na severu Čech vlastníme rodinný dům z 80 tých let min.st., který je využíván k rekreačním účelům v průběhu celého roku. Dosud byl dům vytápěn uhlím, (ÚT),je zde i elektrokotel využívaný k temperování během zimy a ohřevu TV v létě.Plyn v obci není zaveden.Dům není zateplen. Nyní se rozhodujeme, jak nejlépe vyhovět novým ekolog.požadavkům a současně zajistit i pro sebe nejefektivnější a nejpohodlnější vytápění, s přihlédnutím k faktu, že zde trvale nikdo nežije a v zimním období chceme mít při příjezdu
"předtopeno". Zkušenosti máme takové, že elektrokotlem se dům vyhřívá velmi dlouho a nákladně. Děkuji za odpověď.
Přeji dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Pokud chcete mít, jak píšete "předtopeno" před vaším příjezdem na chatu je třeba volit systém, který umožní automatické spuštění ve Vámi požadovaný čas časovačem, nebo přes WIFI případně GSM telefon. Pokud nemáte k dispozici plyn je další možností elektřina, kterou používáte, případně peletková kamna, nebo kotel na dřevo s automatickým ovládáním. Obecně je možno použít i tepelné čerpadlo (vzduch-voda), případně solární tepelné kolektory pro ohřev vody a temperování. Záleží na tom, jak velkou investici budete chtít realizovat. Velmi důležitý je i režim, ve kterém chatu užíváte. Systém bude vypadat jinak, pokud budete na chatu jezdit každý víkend a jinak pokud přijedete jednou za čas.
Důvod dlouhého ohřevu v objektu může být velká tepelná ztráta budovy a nevhodně (nízko) dimenzovaný zdroj (elektrokotel). Bohužel není jisté, zda máte k dispozici přípojku pro připojení kotle většího výkonu
V prvé řadě bych doporučil minimalizovat tepelné ztráty objektu. Pro posouzení konkrétních možností zateplení by bylo potřeba znát k objektu více podrobností. Samozřejmě chápu, že zateplení rekreační chaty nemusí být vždy jednoduché. Dále bych doporučil zkontrolovat stávající elektrokotel a určitě je vhodné i přehodnotit, zda nemůžete použít vhodnější sazbu za elektrickou energii.
Pokud by se Vám podařilo snížit tepelnou ztrátu, bylo by vhodným řešením tepelné čerpadlo vzduch-voda. Bohužel návratnost investice by zde byla asi problematická. Další variantou je využít elektrokotel jako zdroj, pokud nejste dlouhodobě přítomni a automatický kotel na peletky jako hlavní zdroj. Místo kotle na peletky je možno využít i automatické nízkoemisní kotle na dřevo či jiná tuhá paliva. Jinou možností je kombinace elektrokotle a solárních tepelných kolektorů, které mohou vhodně temperovat v době nepřítomnosti. Případně je možná i kombinace automatického nízkoemisního zdroje na tuhá paliva a solárních kolektorů k přitápění. Investičně nákladnějším řešením pak jsou nádrže s plynem, které by umožnily využít i plynový kotel.
Pro výběr vhodné varianty by bylo třeba znát více podrobností jako je velikost objektu, tepelná ztráta, typ rozvodů a další.
Pokud budete mít zájem toto probrat podrobněji, je vhodné si domluvit bezplatnou osobní konzultaci u nás v EKIS poradně.

S pozdravem
Miloš Müller
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi
Téma:  Vytápění
tisk