Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.18 / dotaz č. 96923
Dobrý den, žiji v činžovním domě a v zimě neustále řeším to, že je v bytě zima. Opravdu dmusím mít topení puštěné na maximum, aby mi bylo příjemně. Lze i toto nějak vyřešit? Lze zateplit pouze jednu bunku v domě? děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Neuvádíte více informací o domě a systému, resp. způsobu vytápění. Patrně se jedná o starší zástavbu nebo nějakou poválečnou bytovku, nevím. U těchto domů jistého stáří lze předpokládat nižší tepelně izolační vlastnosti obálkových konstrukcí na vytápěné hranici obálky budovy.
Významný vliv může mít i umístění bytu v domě. Především pokud se jedná o byty pod půdou, byty krajní, místnosti nad průjezdy nebo sousedící s nevytápěnými schodišti a chodbami apod.
Tím již směřujeme k dotazu, jak lze zateplit pouze jednu bytovou jednotku. Tedy na základně vyhodnocení polohy bytu a kvality, respektive materiálu a provedení konstrukce, která odděluje byt například od nevytápěných sousedních prostor.
U bytů pod nevytápěnou půdou, kde stávající konstrukce posledního stropu má absenci tepelných izolací, se velmi osvědčilo dodatečné zateplení umístěné v úrovni nad podlahou půdy. Zde je velký prostor jak ve výběru izolací tak provedení. Nabízejí se izolace z rohoží nebo desek z minerální vlny do roštů, různé typy foukaných izolací (z polystyrénových kuliček, minerálních vláken, oblíbené papírové buničiny apod.). Volba typu izolace závisí na charakteru nosné konstrukce stropu. Jeli dřevěná, je doporučeno zateplení koncipovat jako difúzně otevřené, aby byla vyloučena nežádoucí kondenzace ve stropě na dřevěných prvcích.
Místnosti nad nevytápěnými průjezdy nebo chodbami je nejlépe zateplovat umístěním izolace na podhled chodeb, například izolační desky na bázi minerální vaty v příslušné tloušťce, obvykle kolem 16 až 20 cm. Opět je nutno vyhodnotit kondenzaci.
Obdobně to platí i pro svislé stěny k nevytápěným chodbám. Zde je rovněž nutno posoudit vliv na požární bezpečnost stavby, pokud by zateplením došlo k zúžení šířek únikových cest, nebo obecně provozní problém.
Obvodové stěny - pokud se nejeví reálné zateplení fasád jako celku, nebo by dílčí zateplení jen části domu bylo problematické (lze řešit například jen jednu stěnu), pak ještě zbývá varianta vnitřního zateplení.
Zateplení ze strany interiéru se obecně příliš nedoporučuje a to z důvodu již výše zmiňovanému riziku kondenzace vodní páry v konstrukci. Proto se musí při těchto opatřeních buď navrhnout a dobře provést parotěsnící vrstva na straně interiéru, nebo volit systém, který je na vnitřní zateplení určen. To jsou například přizdívky a obklady na bázi křemičitanů jako Redstone Pura nebo Multipor. Konkrétní návrh doporučeno podložit výpočtem, kterým se zabývají specializované firmy. Používají se i desky na bázi dřevité vlny nebo materiály organického původu, které mají schopnost regulovat svou vlhkost a redistribuovat ji zase zpět do interiéru.
Na závěr materiálových stavebních řešení jistě zmínit okna. Náhradou starých oken za vyspělejší tepelně izolační trojskla a kvalitní rámy se omezí tepelné ztráty okny (prostupem okny) až trojnásobně.
Nezmínil jsem otopnou soustavu, mělo by se rovněž ověřit, zda její dimenze a provedení odpovídá tepelným ztrátám místností, zda nedochází k problému s teplotou a množstvím přiváděné topné vody nebo není chyba v systému měření a regulace.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk