Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.20 / dotaz č. 114860
Dobrý den, řeším požadavek na vypracování PENB pro změnu stavby před dokončením RD. Stavební povolení bylo vydáno v roce 2018 a tehdy byl vypracován PENB na "novou stavbu". S časem docházelo k zásadnějším změnám skladeb a i zdrojů tepla a nyní přichází čas kolaudace a tudíž i vypracování dokumentace změny stavby před dokončením včetně PENB. Jelikož jsme "přepadli" do roku 2020, má být PENB k ZSPD vypracováno v tomto případě (v duchu pravidla, že se legislativně řídíme datem stavebního povolení) pro "novou budovu" nebo pro "budovu s těměř nulovou spotřebou energie"?
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

V tomto případě se požadavek řídí datem vydaného stavebního povolení. Znamená to tedy, že upravený PENB pro změnu před dokončením stavby bude mít referenční hodnoty pro novou budovu. Změna skladeb či nové zdroje tepla jsou změny v procesu výstavby běžná a rozhodující je datum pravomocného stavebního povolení.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk