Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.20 / dotaz č. 114894
Dobrý den,

pořídili jsme si do koupelny v panelovém bytě běžný topný žebřík (PMH Theia), napojený na ústřední topení - nekombinované vytápění, nahradili jsme tak trubku s jedním obloukem z roku 1960. Při přeinstalaci ITN nám odborná firma řekla, že na tento konkrétní typ žebříku nelze ITN (E-ITN 30.2) osadit, aby to bylo v souladu s normou. A z tohoto důvodu bude vyúčtování provedeno náhradním výpočtem a případně trojnásobek jako pokuta za znemožnění měření. V následné diskusi nám ještě nabídli dát tam konkrétní žebřík, na který má výrobce ITN stanovenou polohu ITN, aby bylo možné řádné měření. Případně si u výrobce ITN nechat za 16 tisíc korun bez DPH a dodání topného tělesa stanovit polohu ITN.
Je tento postup v pořádku? Existuje ještě jiné řešení? Je opravdu tak velký rozdíl pro měření u jednotlivých typů otopných žebříků a má montážní firma pravdu?

Děkuji.
Dobrý den,
u poměrových měřičů tepla opravdu záleží na jeho umístění na tělese. Osazený dvoučidlový indikátor měří teplotu povrchu tělesa a teplotu v místnosti. Pokud bude nesprávně osazen, může chybně odečítat teplotu tělesa a pak může docházet k chybě při odečtu tepla. Každý typ tělesa, respektive žebříku může mít polohu jinde a je potřeba ji individuálně stanovit. Je to dáno normou. Dále vyhláška 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům uvádí, že pokud uživatel neumožní instalaci poměrových měřidel, bude účtován trojnásobek průměru spotřební složky. V případě, že není technicky možné instalovat měřidla pak se průměr spotřební složky vztahuje na započitatelnou plochu zúčtovací jednotky. Možnosti, které firma nabízí mi přijdou logické. Osazení měřičů tepla není libovolné, nelze ho osadit kamkoliv na jakékoliv těleso, aby to bylo porovnatelné s ostatními tělesy. Je možné, že pro nějaký typ tělesa už má výrobce certifikováno umístění měřiče tepla a pro jiný typ ho nemá a někdo musí být "ten první" kdo to potřebuje. Určitě bych tedy doporučoval výrobce kontaktovat, aby Vám certifikované umístění měřiče tepla pro Váš konkrétní výrobek dodal nebo ať doloží, že to není technicky možné. V prvním případě by byl problém vyřešen, ve druhém byste alespoň platili dle plochy, nikoli trojnásobek průměru.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Vytápění
tisk