Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.20 / dotaz č. 114952
Dobrý den, prosím o radu, jsem ženská, která těmto věcem vůbec nerozumí. V bytě 2+1, poměrně dobře zatepleném jsou doposud troje akumulační kamna. Vše, včetně bojleru jede na elektřinu,za rok platím za elektřinu cca 20000Kč. Tarif je D25d, 8 hod.NT. Ráda bych v kuchyni vyměnila akumulačky za akumulační topný panel např. Mirava,Hetta..,z důvodu úspory místa ( kuchyň má cca 15m2, akumulačky jsou pod kuchyňským stolem u kterého se horkem nedá vydržet sedět..). Zajímalo by mě,zda v případě tohoto panelu projedu více elektřiny. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
bez znalosti přesné situace půjde v tomto případě o odhad, nicmene:
Výhodou Vašich stávajících akumulacnich kamen je to, že k jejich nabíjení (akumulace tepla) dochází při nizkem, levnějším tarifu a poté dokáží topit prakticky celý zbytek dne. Topné panely, které zminujete mají akumulační schopnosti výrazně nižší, proto je zde předpoklad že spotřeba elektřiny v jejich případě poběží i v době vysokeho tarifu a tedy jejich provoz bude dražší.

Na druhou stranu pokud byl v minulosti dům zateplen, a původní zdroj - akumulační kamna byla dimenzovana na tepelnou ztrátu objektu před zateplením, pak je možné, že v současném, zateplenem stavu by dostacovala k dosažení tepelného komfortu v bytě pouze kamna dvě.

Selský rozumem bych Vám tedy nyní, v zimním období, doporučil na zkoušku odpojit kamna v kuchyni a sledovat vnitřní teplotu v bytě. Podle toho pak následně rozhodnout o jejich demontáži či výměně a instalaci zmiňovaného topného panelu. Vzhledem k situaci se domnivam, že platba za el. energii se Vám použitím panelu zvedne řádově cca maximálně o 10-15%, spíše však k jejímu zvýšení ani nedojde, neboť topný panel bude plnit defacto roli záložního zdroje.
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník - EKIS Rakovník Ing. Tichý
Téma:  Vytápění
tisk