Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.20 / dotaz č. 115455
Dobrý den. Řeším projekt jednopodlažního domu 100 m2. Narazil jsem na problém s podílem obnovitelné energie. V domě v každém případě budou krbová kamna. Není přípojka plynu. Bylo by možné alespoň hrubě nastínit jaké vytápění nebo kombinace zvolit s kritériem nejnižších pořizovacích nákladů tak, aby byl projekt schválen příslušným úřadem? Existuje cesta, jak si splnění požadavků na vytâpění spočítá laik? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
omlouvám se, za pozdější reakci.
V objektu se jako hlavní zdroj tepla dá využít například teplovzdušný systém s tepelným čerpadlem vzduch/vzduch, nebo teplovodní systém s kotlem na biomasu popřípadě s nákladnějším tepelným čerpadlem vzduch/voda. K vydání stavebního povolení je nutné mít zpracovaný průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), který se právě tímto zabývá. Objekt musí splňovat požadavek na průměrný součinitel prostupu tepla, požadavek na celkovou dodanou energii a požadavek na neobnovitelnou primární energii. PENB zpracovává energetický specialista (auditor).
Jako laik si můžete spočítat data na stránkách https://www.tzb-info.cz/ , ale nelze tím nahradit PENB a nelze to předkládat před jakékoli úřady, může to sloužit, jen jako orientační. Přesto výpočet přes TZBinfo nedoporučuji.
S pozdravem,
Šál