Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.20 / dotaz č. 116556
Dobrý den,

prosím o radu. Řešíme rekonstrukci cca 150 let starého domu. Jedná se o horskou chalupu zděnou z cihel a kamene. Dotčenou rekonstrukcí by mělo být z neobytného podkoroví udělat obytné, zateplit střechu
a udělat nový zdroj vytápění a rozvody. Nyní jsme ve fázi projektu pro ohlášku stavby díky rozsahu prací.

Dům má svoje evidenční číslo - v katastru je jako rodinný dům, ale bude využíván jako stavba pro rodinnou rekreaci. (Takto by mělo být uvedeno v projektu). Tedy pokud se nepletu, tak se ho netýká požadavek nechat dělat PENB.

Otázkou je jak se v tomto případě řeší zdroj vytápění domu. Uvažujeme krbová kamna s výměníkem a elektrokotel.

Je legislativně dáno jak v tomto případě musí být stavby pro rekreaci vytápěny? Myslím tím požadavky na obnovitelné zdroje energie.

Jakými zdroji mohu stavby pro rekreaci vytápět.

U staveb pro bydlení se to zohledňuje v PENB, který zde neřeším.

Děkuji Vám za informaci

S pozdravem



Dobrý den pane Koutný,
máte pravdu, že dům pro rekreaci nemusí splňovat podmínky řešené v PENB. Jestli ovšem je dům v katastru nemovitostí veden jako rodinný dům, pak je řešen jako rodinný dům. Tedy by jste měl oslovit energetického specialistu a požádat o PENB.
Za dnes platné legislativě, při rekonstrukci budovy není nutné plnit požadavky na neobnovitelnou primární energii, pokud bude splněn požadavek na celkovou dodanou energii a budova bude dostatečně zateplená.
mějte pěkný den
Ondřej Skrott
Odpovídá:  Mgr. Ondřej Skrott - EKIS Zábřeh, Energetika Zábřeh
Téma:  Legislativa
tisk