Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.20 / dotaz č. 119306
Dobrý den, mám 2 dotazy:
1) Ráda bych se zeptala na výklad požadavku vyhlášky 78/2013 - prg 6, písmeno c. - pro měněné technické systémy. Zde mají být splněny ukazatele z tabulky 3, přílohy 1, vyhlášky. V případě změny systému vytápění, kdy jsou doplněna či vyměněna otopná tělesa se jedná o měněný systém vytápění. Je v tomto případě potřeba v průkazu zhodnotit účinnost zdroje tepla i přesto, že je ponechán stávající zdroj? Jinak řečeno - v případě, že jakkoli zasáhneme do systému vytápění, je vždy nutno také zhodnotit zdroj a v případě, že stávající zdroj už nedosahuje referenční účinnosti 80%, navrhnout jeho výměnu?

2) Pokud byl při žádosti o stavební povolení zpracován PENB podle staré vyhlášky a toto povolení bylo vydáno - jak to bude s PENB při změně stavby před dokončením? Pokud by bylo nutno jej zpracovat podle nové vyhlášky, znamenalo by to pro některé stavby zásadní problém i při menších úpravách - náročnější požadavky by již nesplnily.

Děkuji a zdravím
Dobrý den,
děkuji za Vaše dotazy. Odpovědi přikládám následující:
1) technické systémy dle vyhlášky 78/2013 jsou myšleny tepelné zdroje (kotel na tuhá paliva, kondenzační kotel, tepelné čerpadlo....apod.), nikoli distribuční systém (radiátory, podlahové topení....). Tudíž při výměně (nebo doplnění) distribučního prvku není nutné měnit zdroj.
2) V případě zpracování PENB při změně stavby před dokončením bude PENB hodnocen podle vyhlášky platné v den podání změny stavby před dokončením na stavební úřad. Důsledek je tedy takový jaký píšete - při změně stavby před dokončením by nemusel objekt z hlediska energetická náročnosti vyhovět (pokud v původním PENB nebyla dostatečná rezerva).

V případě jakýchkoli dalších dotazů mě neváhejte kontaktovat.
Odpovídá:  Ing. Martin Šauer* - EKIS Hradec Králové tisk