Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.20 / dotaz č. 120513
Dobrý den mám dotaz ohledně topeni v maringotce.Mam kamna jotul f3 roury průměr 150mm s klapkou.Nevim si rady jak zaizolovat rouru procházející střechou.Od kamen jde roura rovně pres strechu ven.Mezi originál strechou a přidělovánu strechou jde o prostor 10cm který je potřeba odizolovat asi tedy nehorlavou vatou.Ale jde mi o to ze okolo roury na streše stýskalo voda a veškerá izolace byla durch mokra.Strecha ma malí spad je rovná rám s hranolu mezi vata zavřeno osb deskamy a přikryto ipou.Otazka zni jak zaizolovat okolo komina aby se tam nedostavala voda a jak vyresit hydroizolaci dekuji za odpověď
Při navrhování prostupu jednoplášťového kouřovodu skrze hořlavou konstrukci je třeba zohlednit předpokládaný výkon topidla, dobu provozu a tloušťku vrstvy. Pokud zvolíte jako izolační materiál kamennou vatu, lze předpokládat minimální šířku izolace 150 – 200 mm, navíc je třeba protipožárně zajistit i okolí prostupu, a to do vzdálenosti min. 375 mm od pláště kouřovodu. Z vrchu je obvyklým řešením osazení spodního a vrchního oplechování, přičemž spodní oplechování musí být napojeno na původní hydroizolaci. To lze udělat překrytím, nebo použitím lepidla, silikonu, lepicích pásek a podobně.

Ideálním řešením je použití systémového komínu a systémového prostupu. S výběrem by měl poradit jakýkoliv kominík nebo revizní technik spalinových cest.

I při realizaci komínu v maringotce je třeba dodržet obecné požadavky na komíny (doporučujeme zejména ověřovací výpočet).
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk