Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.20 / dotaz č. 120654
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně komína. Mám na chalupě komín s účinnou výškou 6m a vnitřním průměrem 200mm, mohu do něj připojit kotel Viadrus u26 4x článek s automatickým podavačem? Od kotle je kouřovod 160mm. Bude tento komín dostačující průměrem nebo bude velký. Předem děkuji za odpověď.
Dle provedených orientačních výpočtů, komín dimenze 200 mm, nevyhovuje.
V zadání pro výpočet spalinové cesty chybí některá data týkající se spalinové cesty (připojení kouřovodu, přívod vzduchu, skladba komínové konstrukce, druh paliva apod.). Tyto parametry jsou do výpočtu dosazeny.
Provedli jsme tři výpočty: pro dřevo, černé uhlí a koks, tedy pro paliva, která má výrobce spotřebiče uvedeny ve svých technických podkladech. Ve výpočtech, které vám pošleme, je počítáno s možností celoročního provozu z důvodu ohřevu teplé vody (teplota okolního vzduchu 30° pro tlakovou podmínku). Výpočty jsme provedli pro plné i částečné zatížení spotřebiče. Technická data spotřebiče jsou, pro jednotlivá paliva, převzata z databáze výpočtového programu KESA ALADIN.
Dle provedeného výpočtu pro palivo dřevo, je při plném zatížení splněna tlaková i teplotní podmínka, ale není splněna normovaná hodnota rychlosti proudění spalin (dle normy má být 0,5 m/s). Při částečném zatížení spotřebiče není splněna navíc teplotní podmínka, což znamená, že ve spalinové cestě dochází ke kondenzaci a může tedy docházet k dehtování komínu.
Dle provedených výpočtů pro černé uhlí a koks, při plném a částečném zatížení je splněna tlaková podmínka, ale není splněna teplotní podmínka. (Normovaná hodnota rychlosti proudění spalin je splněna jen při plném zatížení spotřebiče při spalování černého uhlí)
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk