Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.20 / dotaz č. 122447
Máme průkaz ENB pro bytový dům zpracovaný za účelem povolení nové budovy z roku 2017.
Realizace výstavby probíhá nyní v roce 2020.
Po zpracovateli PENB nyní chceme doplnit/ vydat podrobnosti k provedenému výpočtu abychom mohli posoudit zda bychom mohli získat dotaci na realizaci zelené střechy z programu NZU.
Zpracovatel odmítá protokoly o tom jak byl zadán výpočet domu objednateli vydat, respektive požaduje jejich další placení.
Existuje zákonný nárok objednatele PENB na bezplatné vydání protokolů, dokladujících jak byl výpočet PENB zadán? Spor je o protokoly výpočtů součinitele prostupu tepla konstrukcí a výplní a o schema k výpočtu s vyznačením jednotlivých zón a označení konstrukcí a výplní.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Váš průkaz energetické náročnosti (PENB) je definován ve vyhl. č. 78/2013 Sb. (dnes už platí nová vyhláška č. 264/2020 Sb.). Jeho zpracovatel musí dodržet postup výpočtu a formu průkazu. Nemá povinnost dělat nějaký protokol. V praxi sice všichni zpracovatelé používají výpočetní software, ale nemají povinnost jeho výstupy ukládat - musí pouze uchovávat podklady pro výpočet PENB.

Vyhláška nijak neřeší vztah mezi zpracovatelem PENB a objednatelem. Ten se řídí občanským zákoníkem. Asi bude záležet na tom, jak zní smlouva mezi objednatelem a zpracovatelem PENB. Požádejte o pomoc svého právníka, naše energetická poradna vám v tomto pomoci neumí.

Protokoly k PENB si od zadavatele může vyžádat Státní energetická inspekce, ovšem ta samozřejmě nemá právo vám je předat. Kontrola ze strany SEI je pro zpracovatele vesměs nepříjemná, zejména je-li prováděna na podnět zákazníka.
Přejeme hodně úspěchů s dotací!

J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Praha Ekowatt tisk