Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.11.20 / dotaz č. 122592
Dobrý den,
cca v měsíci prosinci 2020 budeme žádat o stavební povolení pro stavbu přízemního domu se sedlovou střechou ( sklon cca 35 stupňů je v požadavku úz. plánu obce ) s nepoužívanou půdou.

Dům bude jednoduchého obdélníkového tvaru v rozměru 12m x 7,5m - to je zastavěná plocha domu 90m2.

Postaven z Porothermu - broušených cihelných bloků s minerální izolací pro tl. stěny 44 cm na maltu pro tenké spáry, sádrokartonový strop se zateplením, 5 kusů okno 1,5m x 1,25m a 3 kusy okna 0,8m x 1,25m trojskla. V domě bude centrální obývací místnost s kuchyňským koutem cca 27m2, z ní dveře do ložnice cca 13m2 a do pracovny cca 11m2. Z předsíně cca 5m2 bude vstup do obývací místnosti 27m2, technické místnosti 6m2 a do koupelny s wc 6m2.

Delší strana domu se vstupem do předsíně bude situována na jihozápad, kam budou směřovat 3 kusy oken 1,5mx1,25m. V domě budou bydlet dvě pracující osoby středního věku.

Při stavbě chceme použít co nejlepší doporučené zateplení podlahy a stropu.

Prosím o radu, jakým způsobem vyřešit vytápění našeho budoucího malého domu, aby se vyhovělo podmínkám stanoveným od roku 2020 a zároveň bylo ekonomicky únosné při pořizovací ceně a návratnosti. Plyn v naší obci není zaveden, popř.dřeva na topení máme dostatek.
Rekuperaci nechceme.

Zároveň prosím o doporučení, jaký typ a sílu izolací použít na podlahy a stropy.

Stavět budeme na celodenně osluněném pozemku v Jižních Čechách, v malé obci s minimálním silničním provozem, 550 metrů nad mořem, v oblasti chráněného vodního zdroje.

Velice vám děkujeme za radu, v současné době je velmi obtížné zjistit nějaké konkrétní informace
o tom jak topit v novostavbě, vyhovět všem předpisům, ale také jak mít kvůli tomu doma co nejméně technických " vymožeností ".
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Při volbě tloušťky tepelné izolace konstrukcí, od které se odvíjí hodnota součinitele prostupu tepla, doporučuji naplnit hodnoty doporučených nebo lepších hodnot součinitele prostupu tepla podle ČSN 730540.
U podlahy, kde se běžně používá expandovaný polystyrén označovaný jako EPS 100, to odpovídá s rezervou tloušťce izolace 160 mm, která vyhoví i pro položení systému podlahového vytápění.
V případě tepelné izolace stropu, kde se dle Vašeho popisu bude pravděpodobně jednat o konstrukci zavěšenou na střešních vaznících, lze použít minerální vlnu. Výpočet tloušťky tepelné izolace se pak odvíjí od součinitele tepelné vodivosti konkrétního zvoleného materiálu a konstrukce stropu. Pokud do tepelné izolace zasahuje vazník, působí tento jako tepelný most a to je třeba ve výpočtu zohlednit. Jednodušší je, pokud se může tepelná izolace položit přímo na pevný strop (střecha má krov). Tloušťka tepelné izolace na pevném stropě pak činí 300 mm a v zavěšeném 400 mm. Vše je s rezervou a platí pro doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla podle výše uvedené normy pro střechu (ne pro strop pod půdou – ty jsou mírnější). Pokud je prostor stropu určený k zaplnění tepelnou izolací členitý, je možno použít foukanou tepelnou izolaci.
Okna bych volil s trojskly, se součinitelem prostupu tepla do 0,9 W/(m2K) pro jmenovitou velikost okna. V celkové roční bilanci patrně nebude vůči oknům s dvojskly velký rozdíl, co se získá na lepším součiniteli prostupu tepla, to se ztratí na tepelných solárních ziscích, ale výhodou trojskla je lepší odolnost vůči rosení. Solární propustnost trojskla by měla být alespoň 0,5, nebo větší. Solární zisky v létě jsou nežádoucí a je nutno opatřit okna kromě severních účinným vnějším stíněním.
Pakliže není zaveden zemní plyn, nabízí se jako zdroj tepla propan, topný olej, tuhá paliva (dřevo) a elektřina. První dva zdroje vyžadují zařízení pro skladování paliva a provoz patří k dražším variantám. Malá velikost domu a jeho úroveň zateplení povedou k malé tepelné ztrátě, což svádí k použití investičně výhodného elektrického přímotopného vytápění. V tom případě ale nelze bez dalšího naplnit požadavek předpisu o energetické náročnosti s ohledem na primární neobnovitelnou energii a zařízení by bylo nutné doplnit o technické „vymoženosti“ v podobě fotovoltaické elektrárny na střeše v provedení s akumulací energie a prodejem elektřiny apod.
Naplnění požadavku na energetickou náročnost (PENB – průkaz energetické náročnosti budovy) lze uskutečnit použitím zplynovacího kotle na kusové dřevo s akumulační nádrží topné vody a kombinovanou přípravou teplé (užitkové) vody (teplo z kotle + elektrická vložka v létě). Nevýhodou tohoto systému je nutnost obsluhy, zvětšení technické místnosti pro kotel s příslušenstvím a prostor pro skladování dřeva.
Využití elektřiny pro vytápění a přípravu teplé vody lze nejsnáze realizovat pomocí tepelného čerpadla. Buďto v provedení vzduch – voda nebo země (solanka) – voda. Většinou se navrhují systémy vzduch – voda, protože jsou jednodušší a levnější. Vyšší nadmořská výška by neměla být problém, spíše je třeba vhodné umístění s ohledem na hluk do okolí. To odpadá u TČ země - voda, která jsou celá uvnitř domu. Díky stabilním pracovním podmínkám mají vyšší topný faktor a životnost, na druhé straně je díky vrtu složitější stavební řízení a vrt s vystrojením něco stojí. Přežije ale několik výměn strojního zařízení. Místo vrtu je možno použít zemní kolektor, ke kterému je třeba dostatečná osluněná plocha pozemku a jeho návrh musí být pečlivě zpracován. Tepelné čerpadlo nejlépe spolupracuje s podlahovým vytápěním.
Je vhodné, aby dům měl komín a bylo možno instalovat krbová kamna na kusové dřevo (bez teplovodní vložky). Ta zajistí možnost vytápění v době výpadku sítě a umožní i to částečně snížit hodnotu primární neobnovitelné energie.
Grafické vyjádření PENB pracuje již s referenčními budovami, které se budou stavět až po roce 2022. Proto by Vás nemělo překvapit, pokud Vaše budova s téměř nulovou spotřebou energie bude zařazena do kategorie „C“. Poslední dva uvedené systémy splní požadované parametry i bez rekuperace a ostatních technických vymožeností.
Na novostavbu je také možné požádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Zde se ale už bez rekuperace neobejdete. Také můžete za určitých podmínek požádat o podporu solárních systémů, zelenou střechu nebo využití tepla z odpadní vody. Pro vyšší podporu je třeba ještě přidat na tepelné izolaci podlahy, stropu a výplních otvorů.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk