Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.20 / dotaz č. 122815
Dobrý den,

prarodiče mají chatu v přírodě, kde není přivedený plyn. Momentálně topí dřevem, ale každým rokem je pro ně manipulace s ním náročnější. Současný výkon kotle je 24 kW. Chata má 3 podlaží a zhruba 8 místností, nová okna. Hledáme alternativu vytápění do budoucna, která bude méně náročná na manipulaci a nebude tak investičně náročná. Času tam budou nejspíš trávit méně. V hlavní místnosti jsou ještě malá kamna na dřevo, která by si chtěli zachovat. Topení by tedy hlavně sloužilo pro ohřev vody + dotápění ložnice, koupelny.

Poradíte? Děkuji
Dobrý den,

tak jak to popisujete je Vaše chata rodinný dům. Máte několik alternativ. Uvedeme na modelovém příkladu. Spotřeba tepla a teplé vody v objektu je 10 MWh (když říkáte, že tam budete méně).

--- ELEKTROKOTEL ---
- Nízká investice cca 20 000 Kč
- Vysoké provozní náklady cca 40 000 Kč/rok
- Plně automatický zdroj. Skládá se pouze z vnitřní jednotky.

--- TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda ---
- Vysoká investice cca 200 000 - 350 000 Kč
- Nižší provozní náklady cca 15 000 Kč/rok
- Plně automatický zdroj. Jsou dva tipy split a monoblok. Split se skládá z venkovní a vnitřní jednotky, mezi kterými koluje chladivo. Je to dražší a účinnější varianta. Monoblok je pouze venkovní jednotka, která dodává teplo přímo do soustavy. Jedná se o méně účinnější a levnější zdroj než split.

--- BIOMASOVÝ KOTEL NA POLENA S AKUMULAČNÍ NÁDOBOU ---
- Investice od 100 000 do 200 000 Kč
- Provozní náklady cca 10 000 Kč/rok
- Poloautomatický zdroj. Zdroj natopí akumulační nádobu, která dodává teplo po 2-5 dní do objektu. Délka dodávky záleží na dimenzi nádoby a na spotřebě tepla objektu.

--- BIOMASOVÝ KOTEL NA PELETY ---
- Investice od 100 000 do 200 000 Kč
- Provozní náklady cca 15 000 Kč/rok
- Poloautomatický zdroj. Do zásobníku jsou umístěny pelety, které si zdroj dávkuje podle potřeby tepla v objektu. Výdrž zásobníku záleží na velikosti a na spotřebě tepla objektu.

Určitě až budete ve fázi samotné realizace zdroje, doporučujeme si nechat zpracovat tepelnou ztrátu objektu.
V případě, že máte chatu kolaudovanou jako rodinný dům, bude do budoucna velmi pravděpodobné čerpat kotlíkovou dotaci na poslední tři uvedené zdroje.
Odpovídá:  Ing. Jindřich Gabriel - EKIS Chomutov Auxilien
Téma:  Vytápění
tisk