Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.21 / dotaz č. 122946
Dobrý den minulý rok jsem koupila menší baráček po částečné rekonstrukci. V domečku je plynový kondenzační kotel značky Protherm. Předtím sem bydlela v bytu s vlastním kotlem kde byl asi turbokotel. K mé otázce v bytě byli radiátory po celou dobu co se topilo vždy teplé po celé ploše. V novém domečku kde je tento kondenzační kotel jsou radiátory značky Kermi jsou menším ale širší. Soustavu topenář odvzdušnoval před topnou sezonou a jelikož je to moje první s tímhle typem kotle tak nevím.
Jak bych pto popsala termostat je v obýváku a na zbytku radiátorů jsou termo hlavice. Podle termostatu a teplopměrů co mám v místnostech je teplota jakou si nastavím takže v obýváku je těch 21, ale radiátory jsou teplé jen v horní části a dole jsou studené či vlažné. Nikde sem se nedočetla čím to je? Vzduch by tam neměl bejt tak si říkám zda to nesouvísí nějak s teplotou co jde z kotle? Kotel je nastaven na 55C a hodně často jeden na částečný výkon hoření s teplotou třeba kolem 35C a po nějaké době přitopí na 55C chvilku tak jede pak se to zase sníží. Můžete mně prosím poradit? dkěuji.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Z dotazu vyplývá, že otopná soustava je řízena dvěma způsoby současně. Radiátory jsou řízeny termostatickými hlavicemi a to tak, že každý radiátor dodržuje teplotu nastavenou na regulační hlavici, požadovanou pro příslušnou místnost. Při dosažení požadované teploty reguluje výkon topného tělesa, na kterém je namontována.
Termostat v obýváku dodržuje teplotu v obývacím pokoji, na kterou je nastaven a to bez ohledu na teplotu v ostatních místnostech. Termostatem je regulován provoz kotle,
Někdy způsobem zapnuto – vypnuto. U dokonalejších kotlů (např. Protherm) dochází k regulaci výkonu. Může proto docházet k tomu, že termostatické ventily jsou v otevřené poloze pro zvýšení vnitřní teploty ve vytápěné místnosti, ale kotel v této době pracuje s nižším výkonem, protože teplota v obývací místnosti nastavená termostatem je dostatečná.
Kolísání teploty na kotli v uvedeném rozmezí např. 35-55 °C je tedy způsobeno nastavením termostatu a nesouladem mezi vnitřními teplotami nastavenými termostatem a nastavenými na jednotlivých regulačních ventilech

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk