Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.1.21 / dotaz č. 123181
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Chystám rekonstrukci starého cihlového domu z roku 1911 cca. 150m2, budou se měnit okna, nová střecha bez zateplení, zateplovat se bude podlaha půdy, v plánu je ještě zateplení fasády. V domě je zaveden plyn, který bych ráda zachovala a pořídila novy plynový kondenzační kotel. Nevím si však rady, zda zachovat/opravit stávající otopnou soustavu t.z. staré radiátory, místy i litinové a nebo jít složitější a dražší cestou a v této fázi, když bude dům komplet rozdělaný se snažit všude zavést podlahové topení ? Je podlahové topení úspornější oproti klasickým radiátorům ? Má to smysl, když bude dům co nejvíce zateplen ? A je možné ev. udělat podlahové topení pouze v přízemí kde jsou betonové podlahy a v patře kde jsou prkenné zachovat radiátory ? Moc bych prosila o radu. Děkuji.
Dobrý den, obecně lze podlahové topení provést jak do betonové tak do prkenné podlahy. Je ale třeba si uvědomit rozsah a nákladnost úprav, zejména u betonové podlahy - buď vybourat (cca 15 - 20 cm) a provést novou podlahu s vytápěním nebo instalovat vytápění a novou krycí vrstvu podlahy na stávající - s tím souvisí úprava dveří ev. zvýšení dveřních otvorů. To jsou velmi nákladné úpravy a při kompletním zateplení objektu a vytápění kondenzačním plynovým kotlem je úspora proti klasickému vytápění malá a tyto úpravy jsou nenávratné. Při kombinaci podlahového vytápění (i třeba jen v některých místnostech) a klasického pomocí radiátorů je dále třeba si uvědomit, že tyto soustavy mají velmi rozdílné nároky na teplotu otopné vody - u podlahového vytápění cca kolem 30 °C a u radiátorového cca kolem 60°C - tomu je třeba přizpůsobit regulační soustavu, ale kotel bude muset stejně vyrábět vodu o vyšší teplotě a bude se pohybovat na hranici využití kondenzace. Rovněž je třeba si uvědomit, že podlahové vytápění má dlouhý náběh a příslušné místnosti se vyhřejí za podstatně delší dobu než u radiátorů.
Ve vašem případě bych si nechal v rámci projektu pro rekonstrukci - zateplení domu - zpracovat od odborné firmy návrh rekonstrukce vytápění, protože pouze na základě konkrétních úprav a stávajícího stavu objektu a otopné soustavy lze navrhnout optimální variantu pro váš objekt.
In. Václav Rybář
Odpovídá:  Ing. Václav Rybář - EKIS Ústí nad Labem K Faktor
Téma:  Vytápění
tisk