Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.21 / dotaz č. 123240
Rád bych nechal ověřit dimenzi nerezového komínu pro krbovou vložku BeF Passive 6. Komín je řešen jako svislý kouřovod s funkcí komínu o výšce 6,65 m.
Děkuji.
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý, nerezový komín dimenze DN 150 mm o účinné výšce 6,7 m s tepleným odporem 0,41 m2.K/W.
Ke komínu je předpoklad připojit krbovou vložku, u které výrobce deklaruje teplotu spalin 193°C; jmenovitý výkon 3,8 kW; hmotnostní průtok spalin 3 g/s; spotřebu paliva 1,15 kg/hod. a požadavek na tah 12 Pa.
Výpočtem je ověřována rychlost proudění spalin, tlaková a teplotní podmínka. V tomto konkrétním případě není splněna teplotní podmínka o 4,1°C. Rovněž není splněna normovaná hodnota rychlosti proudění spalin 0,5 m/s. Vypočtená rychlost proudění spalin je jen 0,2 m/s.
Vzhledem k tomu, že nejmenší možný průměr komínu, který lze v tomto případě použít je právě ověřovaná dimenze DN 150 mm, doporučujeme ověřit alternativní spotřebiče, u kterých výrobce deklaruje vyšší teplotu spalin a vyšší hmotnostní průtok spalin.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk